Problem och åtgärder med visdomständer

Stefan Andersson · 26 maj 2021

Var växer visdomständerna och när får man dem?

Visdomständer är en väldigt annorlunda del av vår mun, där en liten gnutta mystik fortfarande finns kvar. För att börjar med att särskilja visdomständerna från alla andra tänder i vår mun som vi har listat upp här, så växer visdomständerna längst bak i munnen - alltså efter våra innersta kindtänder (molarerna). Det som är så fascinerande med just visdomständerna är att man får dem väldigt sent i livet, ofta från det att man fyllt 18 år och ofta upp till man är 25.

Varför heter det visdomständer?

Namnet i sig är något som har blivit väldigt standardiserat i folkmun, men historien bakom namnet visdomstand är lite charmig. Det är nämligen så att förr i tiden fick man för sig att när man börja anses vara vuxen - ofta i åldern runt just 20-25 år - så hade man tagit nästa steg i den naturliga kunskapsstegen och ansågs då vara betydligt mer vis än folk som var yngre än en själv. Eftersom de innersta tänderna ofta växte upp i just denna åldern så föll det sig ganska naturligt att döpa dem till just visdomständer. Tydlighet sägs ju vara optimalt när man namnger saker, men vi på byno tycker ändå att namngivningen av visdomständerna får 10 borstar av 10.

Varför gör mina visdomständer ont?

Vi vet att visdomständer kan skapa stora problem, och skulle du vara drabbad kan du lugna dig med att du inte är ensam. Eftersom visdomständer ofta brukar tränga sig upp relativt oinbjudet i bakre delen av munnen, får man ofta rätt rejäla smärtor när de beslutar sig för att titta fram. Under den perioden när du har som värst smärta, kan man ibland känna att det är svårt att gapa, le eller till och med prata. Smärtan kan också vara början till inflammationer eller infektioner i tandköttet, som i sin tur kan kicka igång feber och rubbningar i kroppen. Smärtorna brukar ofta bli värre hos de personer som har mindre plats i tandraden eftersom de nykläckta visdomständerna då kommer konkurrera om platserna med de övriga tänderna.

Skulle du känna något form av smärta längst bak bland dina tänder när du är i vuxen ålder, så är chanserna stora att det är just en visdomstand som har beslutat sig för att växa upp. Du behöver inte vara orolig om det gör ont, då det är helt naturlig. Det är däremot bra att ha uppsikt, så att det inte blir några infektioner. Vi rekommenderar att du borstar ordentligt men lite försiktigare på stället där visdomstanden växer upp, samt att du sköter dig med din munskölj. Du kan läsa mer om hur du ska ta hand om din mun och dina tänder om du skulle få problem med dina visdomständer här.

Hål eller karies i visdomständerna

Ett stort problem med visdomständer är att de sitter så långt in, vilket gör det väldigt komplicerat att göra ingrepp på de tänderna. Om man exempelvis får hål i en visdomstand så kan det vara svårt att laga eftersom det inte är lätt att komma åt tanden med de verktyg som tandläkaren har tillgodo. Dessutom finns alltid risker att lagade tänder skapar ytterligare problem sett till att samma hål kan komma fram igen. Detta mynnar ofta ut i att folk väljer att dra ut sina visdomständer om de blir för mycket problem med dem, dels för att undvika att kasta pengar på tänder som konstans behöver lagas, men även för att slippa ha återkommande smärtor.

Borde jag söka vård om jag har ont i mina visdomständer?

Som regel behöver man inte vara orolig om man får smärtor i anslutning till sina visdomständer. Skulle man däremot känna att smärtorna som uppkommer börjar påverka andningen eller gör att din hals svullnar, så rekommenderar vi att du omgående kontaktar en läkare eller en tandläkare för att säkerställa att det inte händer något allvarligt.

Ska man ta bort sina visdomständer om de skapar problem?

Självklart är svaret på detta personligt, och man ska så klart gå på det alternativ man kommer fram till tillsammans med sin tandläkare. Men med det sagt så finns det alltid en risk med att dra ut en visdomstand. Anledningen är att man behöver dra ut själva tanden ur tandköttet och roten, vilket kan lägga grunden för otäcka inflammationer och svårläkta sår i tandköttet. Detta är vanligtvis något som drabbar äldre personer, vilket gör att folk i de övre åldrarna inte brukar göra en utdragning lika avdramatiserad som yngre personer.

Om man beslutar sig för att dra ut sin visdomstand, så brukar man kunna välja på lite olika ingreppsprocedurer. Det vanligaste är att man får lokalbedövning av sin tandläkare, men folk som har svårt att gå till tandläkaren och lider av det som kallas för tandläkarskräck kan välja på att bli sövda under ingreppet. Många som drar ut visdomständer brukar dessutom ha eftersmärtor i upp till en vecka, För att undvika detta kan man be om att få smärtstillande medicin efteråt för att lindra smärtorna. I kombination med detta så är det väldigt viktigt att bibehålla en god hygien i munnen. Tänk på att trycka försiktigt med tandborsten på de stället där din visdomstand tidigare suttit, och var noga med att skölja med fluorskölj.

Tänk också på att inte utföra för ansträngande fysiska aktiviteter efter att du har gjort ett ingrepp och dragit ut din visdomstand. Du bör också undvika fysiskt eller tungt arbete de kommande dagarna för att inte riskera några komplikationer.

Kan jag själv lindra smärtan i mina visdomständer?

Precis som med det mesta finns det huskurer som hjälper, även om de inte löser problemen långsiktigt. Det du kan göra för att lindra smärtan är att ta smärtstillande tabletter eller salva.

LÄS MER

Tandens uppbyggnad och struktur

Många funderar säkert på hur tänderna är uppbyggda, och vad de egentligen består av. Allt det tillsammans med lite tips och trix på hur du kan ta hand om dina tänder hittar du här!

Tandköttsinflammation - Symptom och hur du kan lindra det

Tandköttsinflammation bidrar ofta till att tandköttet gör ont. Det kan även kännas svullet och blöda runt tänderna. Här förklarar vi mer om vad som ligger bakom symptomen och vad du kan göra för att lindra inflammationen.

Tillbakadraget tandkött: Symptom och behandling

Tillbakadraget tandkött är säkert något du hört om ofta hos din tandläkare. Här beskriver vi varför man får det, hur man upptäcker det och hur man kan förebygga och behandla det mest effektivt.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.