Varför är fluor viktigt för tandhälsan?

Stefan Andersson · 26 maj 2021

Varför är fluor viktigt för tandhälsan?

Varför är fluor viktigt?

Den enskild största faktorn till vår allmänt goda och förbättrade munhälsa i Sverige är fluor. Den kariesförebyggande effekten av fluor är väl vetenskapligt belagd och för att förebygga karies måste fluor kontinuerligt tillföras på tandytan.

Hur använder man fluor i tandborstningen?

En allmän rekommendation är att borsta tänderna två gånger om dagen med två centimeter fluortandkräm på tandborsten. Som komplement till tandborstningen kan även sköljning med en munskölj innehållande fluor användas, vilket är en viktigt del av egenvården för vuxna människor med ökad kariesrisk.

Vad är fluor och hur får man i sig det?

Fluor är ett grundämne och är en av de mineraler som finns i berggrunden i Sverige. Därmed finns det också fluor i vårt dricksvatten men mängden varierar beroende på vart i Sverige man bor.

Är fluor farligt?

Även om en liten mängd fluor är bra för oss kan det precis som andra kemiska ämnen vara giftigt om man får i sig för stora doser. Det är dock ovanligt att man får i sig för mycket fluor. Det är inte farligt att ha fluor i munnen som vid tandborstning, utan endast om det sväljs. Därmed ska man undvika att svälja tandkräm, munskölj och andra munvårdsprodukter som innehåller fluor. Om man oroar sig för att få i sig för mycket fluor kan man kolla upp mängden fluor i sitt dricksvatten och rådslå kring vilka munvårdsprodukter man använder med sin tandläkare.

LÄS MER

Att använda floss picks & tandtråd

För att undvika hål och hålla rent mellan tänderna utan att orsaka skador är det viktigt att använda floss picks eller tandtråd på rätt sätt. Läs våra tips om hur du använder tandtråd eller floss picks korrekt.

Hur ska man borsta tänderna?

För att undvika hål, karies och tandlossning är det extremt viktigt att ta hand om sina tänder och borsta dem på rätt sätt. Läs våra tips och trix på hur du kan borsta dina tänder så bra som möjligt.

Vilken typ av tandborste ska man välja?

Generellt har en eltandborste högre rengöringseffekt och tar bort mer plack men det är viktigt att välja en tandborste med ett litet huvud som kommer åt. Läs vad man ska tänka på här.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.