Vad är aktivt kol/charcoal?

Stefan Andersson · 30 jun 2021

Vad är aktivt kol/charcoal?

Vad är aktivt kol (charcoal), och finns det någon koppling till vanligt kol?

Det är faktiskt så att aktivt kol och “vanligt kol” har egentligen ingenting med varandra att göra, även om man kan tro det. Vanligt kol finns djupt ner under jordytan, och är helt enkelt en sorts sten som grävs upp. Aktivt kol däremot är resultatet av bränt trä av olika slag.

Processen för att skapa aktivt kol är att man bränner trä, men man stryper tillgången på syre. Det finns många olika sätt att göra denna processen på, men vill man göra det själv kan man använda sig av en väldigt gammal men beprövad teknik som användes förr i tiden, nämligen att man gör upp en helt vanlig eld för att sen strypa elden med lera. Det som händer då är att träet komposteras inte till 100%, utan istället försvinner allt vatten och alla bakterier, vilket då skapar en bit av rent kol. Vill man sen använda kolet till det mest populära ändamålet i att laga mat (oftast syns det i grillen) så brukar man låta den vara i större bitar, men om däremot ändamålet är att förbereda det inför ett industriellt eller kosmetiskt ändamål så hör det till vanligheterna att man bryter ner det och gör de väldigt finkornigt. Det är dessutom i den allra finaste formen som aktivt kol optimerar sin absorberingsförmåga och kan på så sätt få bort fläckar och/eller missfärgningar på tänderna.

Vill ni få en bättre förståelse för hur aktivt kol fungerar för tänderna, vad man ska tänka på vid användning och vilka eventuella hälsorisker det finns, kan ni läsa om det i vårt kapital som är helt dedikerat till just aktivt kol.

LÄS MER

Tandkräm med aktivt kol

Här kan du läsa mer om den kolsvarta tandkrämen som innehåller aktivt kol. Få tips på hur du ska använda den och vilken effekt du kan förväntas få. Detta är även den tandkräm som kallas för charcoal tandkräm.

Ilningar i tänderna och tips på hur du kan lindra det

Varför känner man ilningar i tänderna och vad kan man göra åt ilningar? Här beskriver vi vad det är som sker i munnen och bland tänderna, och försöker lista lite tips och trix på hur du kan lindra smärtan.

Tillbakadraget tandkött: Symptom och behandling

Tillbakadraget tandkött är säkert något du hört om ofta hos din tandläkare. Här beskriver vi varför man får det, hur man upptäcker det och hur man kan förebygga och behandla det mest effektivt.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.