Kort om tillbakadraget tandkött
Tillbakadraget tandkött är med största sannolikhet något som väldigt många Svenskar har, där vissa har betydligt värre symptom än andra. Kort och gott handlar det om att tandköttet börjar dra sig tillbaka och exponera tandhalsarna betydligt mer än vad som är tänkt. Tillbakadraget tandkött leder inte bara till smärta och obehag, utan kan också leda till infektioner och svullnader runt tänderna. Även om väldigt många har tillbakadraget tandkött på någon nivå, så brukar det inte bli uppmärksammat förrän det har gått så pass långt att det kan innebära infektionsrisk om man inte bättrar på sin tandhygien.
För att ge en lite mer detaljerad förklaring på tandköttet, så är det den rosa huden som våra tänder ser ut att sitta fast i. Den växer en bit upp på tänderna, och har som yttersta jobb att skydda tandroten från infektioner. Det finns väldigt mycket blodådror som vandrar genom vårt tandkött, vilket du säkert märkt om du använt tandtråd första gången på länge och det börjar blöda. Man ska alltid ha sitt tandkött under uppsikt, och tänk ytterligare en gång på att alltid använda tandtråd minst 1 gång om dagen, och att borsta tänderna både morgon och kväll.
Varför får man tillbakadraget tandkött?
Majoriteten av personer som drabbas av tillbakadraget tandkött har något sämre tandhygien eller är drabbade av parodontit. Ni kan läsa mer om parodontit under tandsjukdomar, men för att nämna det lite kort så innebär det att vävnaden runt tänderna sakta men säkert bryts ner och kan lägga grunden för inflammationer och i värsta fall tandlossning. Tillbakadraget tandkött kan också ha med genetiska faktorer att göra, däribland att tänderna kan sitta för tight eller helt enkelt att tandköttet är mycket tunnare hos vissa individer, vilket påskyndar nedbrytningen av tandköttet.
En annan sak man ska ta i beaktning är att säkerställa en kontrollerad tandvård och att borsta så bra som möjligt. Har du en manuell tandborste så ska du borsta löst fram och tillbaka och låta skummet arbeta sig in mellan tänderna. Har du en eltandborste så ska man egentligen bara låta borsthuvudet leka sig fram över tänderna, och man kan tänka på att hålla tandborsten som en penna. Man ska dessutom tänka på att inte ha för hårda borststrån på sin tandborste, eftersom detta kan orsaka slitningar på tandköttet även om man borstar relativt löst. Med bynos borsthuvud med aktivt kol så kan du vara lugn när det kommer till borstskador, eftersom stråna är väldigt mjuka och skonsamma mot tänderna.
En annan sak som kan anses vara en bov i dramat när det kommer till tillbakadraget tandkött är tung- eller läppiercing. Anledningen är att det konstant skaver mot just tandköttet och skapar irritation runt tandhalsarna.
Vilka riskfaktorer finns det med tillbakadraget tandkött?
Ofta något man får med åldern, och många personer som precis nått pensionsåldern runt 60-65 har någon gång under livet varit med om tillbakadraget tandkött. Precis som vi förklarade tidigare så kan vissa ha betydligt värre symptom än andra, och om man vid första antydan till symptomen börjar behandla det och anpassa sin borstteknik så kan man i många fall rädda upp och stoppa processen. Det finns dessutom en hel den genetiska anledningar till att man kan få tillbakadraget tandkött, där den primära är just detta med tunnare eller svagare tandkött som påverkar.
Andra faktorer som påverkar starkt till tillbakadraget tandkött är snusning och rökning av främst tobaksprodukter. Det finns mycket spekulationer i att de nya, vita, tobaksfria snuset skulle vara lindrigare mot tandköttet än de klassiska snuset som innehåller tobak - men vi låter det vara osagt i väntan på mer information. Tills dess kan det vara bättre att ta det säkra före det osäkra i att all form av snus och cigaretter kan bidra till tillbakadraget tandkött.
Symptom på tillbakadraget tandkött
Det kan vara stor skillnad på om man märker symptom för tillbakadraget tandkött tidigt eller inte. Desto tidigare man börjar inse det, desto enklare är det att ändra en dålig vana och undvika att det tilltar och skapar problem. Vanliga symptom på att man har just tillbakadraget tandkött är:
- Du märker själv att tänderna och tandhalsarna börjar bli mer exponerade och längre.
- Du börjar bli känslig mot varma och kalla drycker, och kan känna smärta eller ilningar i tänderna.
- Du kan känna att vissa tänder börjar kännas lite lösa.
- Du kan vara svullen eller öm runt en tand, vilket kan vara ett tecken på att bakterier har letat sig in runt tandroten i takt med att tandköttet dragit sig tillbaka.
Hur behandlar man tillbakadraget tandkött?
I många fall så behövs ingen direkt behandling av tillbakadraget tandkött. Vårt råd är att prata med din tandläkare om de problemen du har för att få tips på hur du kan behandla din mun bättre. Tänk på det vi nämnde tidigare, att bara låta din eltandborste leta sig fram över tänderna och håll den som en penna. Detta är ett betydligt tryggare sätt att borsta på jämfört med en del som föredrar trycksensorer i sina eltandborstar. Problemet med en trycksensor är att den inte känner av hur hårda borststrån man har och sensorn anpassar sig inte heller efter olika känslighet på tandköttet. Det gör att många vaggas in i en falsk trygghet och tror att man kan trycka så hårt man kan fram till man får en varning, men det kan vara väl över gränsen för många. Lär dig istället att borsta tänderna själv på ett skonsamt sätt.
I tillägg till detta så kan man laga tillbakadraget tandkött med kompositfyllning, som helt enkelt innebär att man döljer gapet mellan tandköttet och tänderna för att undvika infektioner. Detta görs dock bara om det gått så pass långt att man inte kan stoppa tillbakadragningen genom mer skonsam tandvård. Utöver det kan man arbeta ortodontiskt och flytta runt tänderna under en lång period för att få dem mer anpassade efter tandköttet, alternativt genomgå en operation där man då tar tandkött från andra delar av munnen och placerar det över de exponerade ytorna.
Vad kan man göra för att undvika tillbakadraget tandkött?
Det bästa tipset vi har för att undvika tillbakadraget tandkött är att borsta med ett mjukt tandborsthuvud för att säkerställa skonsam kontakt med tandköttet. Annars handlar det om att helt enkelt ha en god munhälsa och hålla uppsikt över sina tänder. Använd tandtråd skonsamt varje dag, och borsta tänderna både på morgonen och kvällen.
Skulle du känna eller se symptom av tillbakadraget tandkött så kan du börja med att byta till en mjuk tandborste, där byno är ett väldigt bra alternativ. Lägg också till att bara låta tandborsten leta sig över tänderna och trycka in luft och tandkräm mellan tänderna, så kommer du få en bättre tandhälsa.