Varför får man tandvärk?

Stefan Andersson · 13 jun 2021

Varför får man tandvärk?

Vad är tandvärk?

Tandvärk uppstår oftast då en eller flera tänder har blivit skadade. Själva värken beror oftast på en inflammation eller infektion i nerven inuti tanden. Tandvärk kan kännas olika beroende på orsaken till smärtan. Vanliga upplevda symptom är:

  • En huggande smärta i en eller flera tänder.
  • En molande smärta i en eller flera tänder som kommer och går.
  • Ilningar upplevs i en eller flera tänder som blir intensivare och mer långvariga med tiden.

Man kan även uppleva andra symptom av tandvärk så som:

  • Svårigheter att borsta tänderna ordentligt.
  • Man känner sig trött, orolig och irriterad.
  • Man har svårt att äta och sova ordentligt.

Hur undviker man tandvärk?

Det bästa sättet för att hålla tandvärken borta är att borsta tänderna regelbundet med fluortandkräm. Därtill bör man försöka undvika mat som är dålig för tänderna (läs mer om hur din kost påverkar din munhälsa här). Det är även viktigt att få sina tänder kontrollerade av sin tandläkare regelbundet. Om man ofta har hål i tänderna finns det hjälp att få, och då är det bara att rådfråga din tandläkare eller på en apotekare om hjälp..

Varför får man tandvärk?

Som tidigare nämnt beror tandvärk oftast på en inflammation eller infektion i nerven inuti tanden. Det finns dock flera orsaker som kan ge tandvärk:

Hål i tänderna (kallas även karies)

Om man har fått ett hål i en tand upplever man ofta en ilande smärta som över tid blir mer intensiv och inte försvinner. Om hålet inte behandlas kan hålet bli så djupt att det når ända in till nerven i tanden. Om detta sker når bakterier nerven och inflammerar den och utan behandling kommer inflammationen spridas till närliggande benvävnad via tandens rotkanalsystem. Om detta sker upplevs ofta en molande smärta och tanden kan kännas öm. Om nerven i tanden är infekterad kan det uppstå en svullnad kring tanden och käken, och var kan bildas vid den infekterade tanden.

Infektion under en tand

Om nerven i en tand har blivit inflammerad kan även vävnaden kring rotspetsen bli inflammerad. Då kan det samlas var vilket kan leda till att käken svullnar och en molande och dov värk upplevs. Om detta sker behandlas inflammationen genom att tanden rensas och rotfylls. I vissa fall kan tandläkaren behöva sticka hål på svullnaden för att tömma ut var under behandlingen och ibland kan antibiotika behövas.

Djupa lagningar

Ibland händer det att en tand som har en lagning inte skyddar nerven i tanden lika väl som en frisk tand. Lagningen och borrningen som utförs vid lagning kan i sig orsaka tandvärk eller ilningar i tänderna. Om en djup lagning har utförts kan nerven i tanden påverkas om fyllningen inte är tät. Om fyllningen lossnar eller sitter löst kan ilningar, värk och ömhet uppstå i tanden om man rör vid den.

Synliga tandhalsar

Tandens yttersta lager, emaljen, förser nerven i tanden med ett bra skydd. Tandens emalj fortsätter dock endast ner till tandköttskanten. Därmed kan ett tillbakadraget tandkött leda till att rotytan på tanden, som inte ger ett lika bra skydd som emaljen, inte längre skyddas av tandköttet. En synlig rotyta kan leda till att ilningar uppstår när man äter kall eller varm mat.

Tandskador

Tandskador kan uppstå om man biter sönder en tand eller vid olycksfall. Skador på tanden kan leda till tandvärk, speciellt om skadan blir så stor att nerven i tanden eller tandbenet blir synligt. Vid sådana skador upplevs ofta en känslighet när man äter eller dricker varmt eller kallt.

Tandsprickor

Av olika anledningar kan små eller stora sprickor i tanden uppstå. Mindre sprickor leder ofta till ilningar i tanden medans större sprickor kan ge en öm och värkande känsla om nerven i tanden blivit inflammerad.

Gnissling eller pressning av tänder

Om man gnisslar eller pressar tänder ofta får käkmusklerna arbeta hårt. I så fall kan träningsvärk uppstå i käken som kan misstas för tandvärk. Om man gnisslar tänder under natten kan tänderna kännas ömma och man kan få huvudvärk. Om om gnisslar eller pressar tänder ofta och hårt kan tänderna slitas så mycket att de inte längre förser nerven i tanden med ett fullgott skydd vilket kan leda till tandvärk.

Tandköttsinfektion när en ny tand kommer fram

När en ny tand kommer fram och den bryter igenom tandköttet kan en infektion uppstå. Infektionen uppstår oftast på grund av svårigheten att hålla rent runt den nya tanden som växer fram. Om en tandköttsinfektion uppstår är det oftast när en visdomstand växer fram, hos barn kan det även hända när de permanenta tänderna växer fram.

Värk efter att man dragit ut en tand

De allra flesta får ont efter att ha dragit ut en tand och smärtan sitter ofta kvar i flera dagar. Ibland kan även en infektion uppstå i hålet efter tanden, då kan man få feber och svår värk.

Tandlossning

Tandlossning i sig orsakar vanligtvis inte tandvärk. Det kan dock bli infekterat i fästet och tandköttet kring tanden vilket kan leda till värk, och ett rött och svullet tandkött. Ibland kan det gå att röra på tänderna och de kan bli ömma. I vissa fall kan en stark smärta upplevas. Om infektionen inte behandlas kan varsamlingar och större svullnader uppstå.

Skavande tandproteser

Efter ett par åt kan proteser bli för stora mot underlaget. I sådana fall kan protesen skava mot tandköttet vilket kan leda till sår som orsakar smärta.

LÄS MER

Förkylningsblåsor, orsak och behandling

Förkylningsblåsor i munnen är väldigt vanligt. De består ofta av vita blåsor eller sår med en inflammerad ring runt om och brukar sätta sig på insidan av läpparna eller kinden. Lär mer om hur du kan behandla förkylsningsblåsor här.

Frätskador på tänderna

Frätskador på tänderna är vanligare än man tror, och det finns en rad olika livsmedel som vid första anblick kan verka oskyldiga men som är riktiga bovar när det kommer till dina tänder. Läs mer om frätskador och hur du kan behandla det här!

Hål i tänderna, orsak och behandling

Hål i tänderna är aldrig roligt, men det är tyvärr något som kan hända även om du tar hand om dina tänder. Läs mer om vad som orsakar hål i tänderna, vad man kan göra för att förebygga det och vad man behöver göra om man fått det.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.