Tandvårdshistoria - Från dåtid till nutid

Maria Svensson · 22 dec 2022

Tandvårdshistoria - Från dåtid till nutid

Tandvård 7,000 år f.Kr till e.Kr

7,000 år före kristus - Första tandlagningen

Här skedde ett av de äldsta bevisen någonsin för utförd tandvård. Det sades vara befolkningen som bodde i Indus Valley som utförde läkarkonster för att helt enkelt förhindra tandvärk och tandsmärta. Exakt vilka metoder de använde sig av är svårt att säga, forskningsartiklar hävdar att de gjorde borrar av flintasten, som användes för att ta bort karies och skadad vävnad på tänderna. Självklart löpte patienterna stora risker för infektion, men resultaten sägs ha varit förbluffande bra sett till utrustningen de använde sig av.

5,000 år före kristus - Tandmask

Här började man dokumentera tandvården, och man började skriva ner olika scenarion som klassades som tandvärk och tandsmärtor, men det fanns även en hel del tips på hur man kunde förebygga det. En intressant sak som man pratade om var att hål i tänderna skapades av “tandmask” - alltså små maskar som rörde sig över tänderna och borrade hål i dem för att sen försvinna ner i hålen. Denna myten levde faktiskt hela vägen in till 1700 talet, då det äntligen gick att slå hål på den.

500 år före kristus - Tandimplantat

Ett land som verkligen var på framfarten när det kom till tandvård, och som vi kommer höra mycket om i denna tidslinje, var Kina. För att påbörja historien om landet i fjärran öst, så var det första kända fallet av tandimplantat därifrån. De lyckades alltså ersätta tänder med hjälp av gjuten mässing som höll fast snäckor som var formade efter tänderna på den drabbade. Hur bra detta satt eller hur infektionsrisken såg ut låter vi vara osagt, men att de bara kom på det är något vi får se som helt fantastiskt.

500 år före kristus - Munkar som tandspecialister

I takt med att saker utvecklades världen över, så blev tandvården lite mer utvecklad - om än långt ifrån vad det är idag. Hur som helst, så började det dyka upp möjligheter världen över att få hjälp med sina tänder av munkar i kloster. De klassades alltså som dåtidens tandläkare, och utförde ingrepp som var nödvändiga för att lindra patienternas smärtor. Förmodligen handlade väldigt mycket om att ytterligare en gång ta bort tandsten, och att dra ut tänder som ansågs vara dåliga för att undvika större infektioner.

500 år före kristus - Tandproteser

Som tidigare nämnt så spelar Kina en viktig roll i utvecklingen av tandvården. Senast vi hörde om dem så handlade det om tandproteser av snäckskal, men någonstans i samma veva tidsmässigt, så blev de enligt dokumentation först i världen med att använda tandkräm. Denna tandkrämen skiljer sig något från vad vi har i dagsläget, och bestod av sot, honung, krossade äggskal och benmärg från hovarna på en oxe. Hur de kom fram till receptet låter vi vara osagt, lika så huruvida den faktiskt fungerade.

400 år före kristus - Grekerna och läran om tandvård

Även om det hände väldigt mycket inom tandvården fram till 400 år före kristus, så är det inte mycket som finns dokumenterat. Däremot 400 år före kristus, så skrev två välkända profiler vid namn Aristoteles och Hippocrates ett antal akademiska böcker som kom att lägga grunden för en stor del av tandvården framöver. De poängterade hur viktigt det var att ta bort tandsten och karies, och att dra ut tänder som var infekterade för att undvika att infektionen eventuellt sprider sig i kroppen.

Tandvård 700 år e.Kr till nutid

700 år efter kristus - Tandfyllning

Vi har sagt det, och vi säger det igen. Även här har Kina en viktig roll i utvecklingen av tandvården, och 700 år efter kristus blev de först med att låta tänderna vara på sin plats och istället laga dem. En silverpasta som är en typ av amalgam användes helt enkelt för att fylla hål som folk hade i tänderna för att man skulle stoppa smärtan ner till nerverna. Vi är tacksamma att det har gått framåt i utvecklingen här, så man slipper gå runt med silverfyllning i tänderna idag.

1201 år efter kristus - Barbers

Nu började utvecklingen av tandvård röra sig från Kina till Europa, och närmare bestämt Frankrike. Här var det något som kallades för “Guild of barbers” som blev väldigt populärt att besöka vid tandvärk. De bestod av två olika arbetsroller, där en av yrkesrollerna bestod av att man kontrollerade tänderna och gjorde eventuellt enklare sysslor, samt den mer seniora personen i arbetslaget som gjorde operationen, drog ut tänder eller tog bort tandsten. Detta höll i sig i ungefär 200 år, fram till 1400, året då Frankrike förbjöd så kallade “lay barbers” från att utföra ingrepp och operationer.

1498 år efter kristus - Tandborsten

I takt med ytterligare utveckling så ska vi ta steget tillbaka till Kina nu, då den första kända tandborsten kom till världen. Den bestod av en träpinne där man fäste grishår som borststrån, vilket kan tyckas vara väldigt långt ifrån dagens tandborstar. Tilläggas ska då att det än i dag säljs tandborstar som har grishår som sina borststrån, så helt fel ute var de inte för över 500 år sedan. Du kan dock vara lugn, inga produkter från byno innehåller någon form av grishår.

1763 år efter kristus - Utbildad tandläkare & socker

I takt med den industriella revolutionen hände det grejer världen över. Vi ska nu skifta fokus och förflytta oss från Kina till USA, där tandläkarutbildning började stiga allt mer i popularitet i mitten av 1700 talet. En man vid namn John Baker blev nämligen detta året en av de första utbildade Amerikanska tandläkarna, och hade sin adress i Boston. I takt med att tandläkarutbildningen tog fart, märkte man några år senare även hur farligt socker var för tänderna. Läs gärna med om John Baker här.

1855 - Första kvinnliga tandläkaren

Emeline Robert Jones var hennes namn. Kvinnan som gick till historien som den första kvinnliga tandläkaren i världen. Hon tog sin examen 1866, men började utöva tandvård 1855. Hon var gift med en tandläkare, och det var på detta sättet hon kom in på tandläkekonsten. Självklart har vi valt att dedikera en hel artikel till Emeline som ni kan läsa genom att trycka på länken ovan. Där får ni mycket spännande detaljer om hennes liv och hennes resa till utbildad och certifierad tandläkare.

1875 - Universitet för tandvård

År 1875 hände det spännande saker i Michigan, då University of Michigan College of Dental Surgery slog upp portarna. Detta var alltså, hör och häpna, den första tandvårdsskolan i världen som klassades som ett “publikt” universitet. Som ni säkert märkt sen tidigare så har vi en passion för historia, och vi vill gärna dela detta med er. Vill ni läsa mer om denna skola och vilken roll den har i samhället både då och nu kan ni läsa en separat artikel om University of Michigan College of Dental Surgery här.

1880 - Tandkrämstuber

Det är säkert lätt att tänka att tandkrämen du klämmer ut varje morgon och kväll altlid har pressats ut från en exakt likadan tub, men så är inte fallet. Innan 1880 så packades all tandkräm i små lådor, för att sen ersättas med en tandkrämstub. Det tog dock ett antal år till innan tuben kom i plast, eftersom den tub vi pratar om nu var i metall.

1898 - Tandtråd med globalt fokus

När vi väl talar om saker som har allmännytta för tänderna som tandkräm och tandborstar, så kan vi lika gärna prata om att flossa tänderna. I dagsläget så är floss-picks något som blivit väldigt populärt, men 1898 så skapade Johnson & Johnson den första tandtråden och sålde den världen över. Det blev en direkt succé, och tandhälsan förbättrats avsevärt över hela världen - något som hjälpte väldigt mycket mot bland annat tandlossning.

1913 - Tandhygienister

Med utveckling går det fort, och 1913 så fanns det inte bara flertalet tandläkarskolor runt om i världen, men även den första skolan för tandhygienister öppnades - även detta i USA, närmare bestämt Bridgeport, Connecticut. Detta blev en viktig tid i utvecklingen av tandvården, och fokuset på att verkligen ta hand om och behandla hela munnen blev allt viktigare. Här kan ni dessutom läsa mer om hur det är att arbeta som tandhygienist idag.

1938 - Grishår blir till nylon på tandborstarna

Detta var året det hände saker med vår allas älskade tandborste. Nu blev det nämligen mer eller mindre standardiserat att man gick ifrån grishår som borstrån i sin tandborste, och istället skapade borststrån av nylon - något som dels rensar bättre men som också i folkmun känns mer hygieniskt. Nylon är fortfarande ett av de absolut mest populära materialvalen när det kommer till borststrån. Hos oss på byno har du borststrån i nylon, som dessutom är infuserade med aktivt kol för att ge dig en bättre tandblekning.

1945 - Tandvård för alla

Efter andra världskriget hände det väldigt mycket inom tandvården, och ytterligare en gång i USA. Det blev vida brett med tandvårt över hela landet efter 1945, och man tog ett ordentligt steg framåt här. Även om det fortfarande ansågs som en form av lyxkonsumtion att kunna ha bra tandhälsa, så fanns ändå möjligheten där. Det var dock nu som mer och mer initiativ togs för att kunna skapa en bred tandvård för hela befolkningen.

1950 - Fluortandkräm

I takt med utvecklingen av tandvård, skedde även saker på produktfronten. 1950 blev nämligen året då fluortandkrämen fick sin framfart i världen. Mycket talar för att den har funnits innan, men just detta året tog det fart med internationell export och gjordes tillgänglig för ännu mer personer på global nivå. Fluoret började hyllas för sina styrkor i att kunna förhindra karies och vara en stark motståndskraft mot hål i tänderna. Läs gärna mer om fördelarna med fluor.

1954 - Eltandborsten

Det är ibland svårt att hålla koll på hur länge våra idag välutvecklade produkter har funnits på marknaden. Eltandborsten tillhör floran av produkter som alla kom till liv under 1900-talet, och mannen bakom detta hette Philippe Guy E Woog. Woog var under perioden då eltandborsten fick sitt liv bosatt i Schweiz, och hans övergripande syfte med uppfinningen var att underlätta för personer med rörelsehinder att kunna borsta sina tänder. Den sattes på marknaden 1959 i USA, och har sedan dess klassats som ett allt viktigare verktyg för bra tandhälsa.

1965 - Jack Orio

Jack tog examen från University of New Mexico och blev den första manliga tandhygienisten att ta examen. Det kan tyckas konstigt att man som man inte fick vara tandhygienist innan 1965, men Amerikanska tandläkarförbundet beslutade då att jämställdhet behöver prioriteras här.

2000 - Laser inom tandvården

2000 godkände USA’s mat och läkemedelsverk användningen av laser för hantering av tandproblem, och då skedde mycket inom tandvården. Eftersom det nu blev godkänt med laserbehandling kunde allt fler av dessa maskiner produceras och priserna på denna typen av behandlingar gick ner avsevärt, vilket också bidrog mycket till en bättre tandvård.

2000 - Invisalign

Samma år, 2000, så infördes invisalign - som blev ett sätt att korrigera tänder. Det går kort och gott ut på att man har osynliga plastskenor som sakta men säkert flyttar tänderna på patienterna i den riktning man önskar. Man behöver ofta byta ut sina plastskenor ungefär varannan vecka för att kunna göra så att tänderna successivt flyttas dit man vill. Denna behandlingsformen används som ett komplement till exempelvis räls, och har fått väldigt mycket uppmärksamhet på sistone. Här kan ni läsa mer om behandlingsmetoden.

2006 - Zoom white

Dr. Bill Dorfman är en känd tandläkare som skapade ”Zoom White” och ”Billion Dollar Smile”. Detta skedde 2006, och han är dessutom känd för böckerna han har skrivit om självförtroende och leende. Sakerna han gör är att tänderna blir vita med en rad olika tekniska lösningar - där både kemiska medel är med i spelet, samt olika typer av belysning som tillsammans skapar en bleknande effekt.

2014 - Nanoteknik

2014 började Nanoteknik att ta fart, och man hoppas att det ska hjälpa till avsevärt i framtiden med att förebygga hälsoproblem.

LÄS MER

Historien om vipeholmsexperimenten

Vipeholmsexperiementen ses ofta som en skamfläck i Svensk historia, men den experimentella forskningen satte även Sverige på kartan inom tandvård. Läs mer om de hemska upplevelserna här.

Första kvinnliga tandläkaren

Emeline Robert Jones var den första kvinnliga Amerikanska utbildade tandläkaren. Hon kort sagt revolutionerade tandvården med sin framåtanda. Läs mer om Emeline och hennes framsteg här.

Tandvård i rymden

Visste du att tänder utsätts för enormt tryck uppe i rymden, och att man har stenhårda tandvårdstester för att komma in på astronautskolan? Läs mer om det här!

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.