Att arbeta som Tandtekniker

Maria Svensson · 26 maj 2021

Att arbeta som Tandtekniker

Tandtekniker och deras arbetssysslor

Tandtekniker kanske är den yrkesgrupp som man mest sällan hör om när man ska till sin lokala tandläkarmottagning, och det kanske inte är så konstigt. Som tandtekniker arbetar man nämligen väldigt sällan ute på en klinik, utan mycket av arbetet sker istället i laboratorier eller hos företag som arbetar med utveckling av nya tandställningar, proteser eller implantat. Du kan helt enkelt se det som den innovativa delen av tandläkaryrket i att design och funktionalitet ska mötas i de proteser, ersättningständer och tandställningar som framställs.

Vad gör man som tandtekniker?

Arbetssättet som tandtekniker har utvecklats något enormt de senaste åren, och har gått hand i hand med den digitala utvecklingen. Att arbeta som tandtekniker sätter krav på att man ska ha en kombinerad känsla för design och funktionalitet, samtidigt som man behöver vara skicklig på hantverksarbetet. Parallellen med att utvecklingen av arbetet har gått hand i hand med den digitala utvecklingen innebär att man förr i tiden (eller snarare bara för 10-15 år sen), arbetade med att skulptera tandproteser och käkar i vax - men att man idag arbetar i digitala program så som CAD istället.

Detta har såklart ändrat både arbetstakten och intresset för tandtekniker som yrke, sett till att bara kompetenser inom CAD/CAM är något som kan översättas som bra kompetenser i andra yrkesgrupper också.

Med det sagt, så sker väldigt mycket av arbetet som tandtekniker baserat på beställningar som kommer från tandläkarkliniker. Exempelvis kan det vara att en patient varit inne på sin lokala klinik och fått besked om att en tandprotes behöver sättas in. Tandläkaren lägger då en beställning till sin tandtekniker, som då sätter arbetet i rullning. Självklart är det inte bara tandproteser som skapas av en tandtekniker, utan även tandställningar och assistans för eventuell tandreglering involverar ofta en tandtekniker i processen.

Vi förstår att det kan låta som ett yrke nära besläktat med konstnär eller skulptör - och samtidigt som den gissningen inte är helt fel, så vill vi ändå poängtera hur pass unikt och viktigt yrket som tandtekniker är. För att kunna leverera på högsta nivå som just tandtekniker krävs det att man har ett öga för detta med design, formgivning och att kunna färgsätta proteser och regleringar likt det som patienterna har som standard. Helt enkelt så måste man kunna få nya tänder att smälta in bland patienternas befintliga, eftersom en naturlig look är det många eftersträvar.

Utöver detta, så brukar man som tandtekniker specialisera sig i ett specifikt ämne eller för en viss typ av proteser eller implantat, där det sistnämnda kan skilja sig allt från tandbroar, bettskenor, tand- eller käkproteser, tandställningar eller tandkronor. Självklart finns det personer som arbetar med allt ovannämnt. Oavsett om man inriktar sig på en eller flera implantat, så är det viktigt att vara duktig på själva monteringen. Detta är ofta något man lär sig väldigt noga under studie- och praktiktiden, så efter ett tag sitter det i ryggmärgen. Trots allt så handlar det om att leverera från ax till limpa, alltså man ska kunna ta fram implantaten eller proteserna som beställs av tandläkaren, men man ska även kunna montera det så att det ser så naturligt ut som möjligt - och vid behov korrigera färgsättningen så att det smälter in.

Kan tandtekniker arbeta utomlands?

Det korta svaret här är ja. Det långa svaret är att arbetet som tandtekniker är något som ser väldigt likt ut över hela världen. Alla har tänder, och alla tänder behöver lagas, korrigeras eller fixas till. Med andra ord är marknaden väldigt internationell, så om du vill söka lyckan i andra länder men utbilda dig i Sverige, kan tandtekniker absolut vara ett bra alternativ.

Värt att notera är också att en hel del tandtekniker arbetar som specialister eller säljare inom just tandvårdsbranschen, där man kan vara allt från produktsäljare till säljare av helhetslösningar eller maskiner.

Plugga till tandtekniker

För att kunna arbeta som tandtekniker krävs det att man går den specialanpassade utbildningen som heter just tandteknikerprogrammet. Programmet löper över 3 år av heltidsstudier, och drivs av universitet och högskolor. Det finns flertalet skolor runt om i Sverige som erbjuder utbildningen.

Löner och förmåner som tandtekniker

Den genomsnittliga lönen för tandtekniker är 35,000 kronor. Lönebilden för en tandtekniker är en av de svåraste att sätta fingret på inom tandvården, eftersom ersättning är väldigt starkt sammankopplat till hur pass duktig man är på sitt yrke. Självklart gäller detta för många yrken, men det kan bli extra tydligt inom ett yrke som kräver fingerfärdighet och ett öga för design.

Precis som med alla andra yrken så beror även lönebilden på vilket ort man arbetar på. Detta kan dock ha mindre påverkan på en tandtekniker jämfört med en tandläkare, eftersom ett laboratorium i Haparanda kan arbeta med tandläkarkliniker över hela Sverige.

Tjäna extra pengar med byno som tandtekniker

Även om lönen som tandtekniker kan vara bra, så ska man också tänka på möjligheterna att skapa sig en stark och solid passiv intäkt - oavsett yrke. När du arbetar inom tandvården så har du möjlighet att bli partner med oss på byno. Detta innebär att du kan rekommendera våra produkter till dina patienter eller bekanta, och få en provision på varje produkt du säljer, både på startpaketet och på varje prenumerationsutskick som går ut. Med andra ord har du verkligen möjligheterna att skapa något stort, helt på egen hand. Självklart kan du bli partner med oss på byno redan under din studietid, så att du kan ha en stabil kundbas färdig redan innan du är färdigexaminerad.

Vill du läsa mer om hur du kan bli partner med oss på byno, tryck här. Vi vill gärna arbeta tillsammans med dig!

LÄS MER

Att arbeta som Tandhygienist

Tandhygienist ses oftast som tandläkarens högra hand, och fyller en viktig funktion på många kliniker. Här kan du läsa mer om hur en vanlig arbetsdag ser ut som tandhygienist.

Kan jag arbeta internationellt med min tandläkarlegitimation?

Många frågar sig om det går att arbeta internationellt som utbildad tandläkare eller tandsköterska. Läs om alla möjligheter här!

Att arbeta som Tandläkare

Tandläkare är ett yrke som har stigit allt mer i popularitet de senaste året. En anledning till detta tros vara privatiseringen av tandvården, vilket gjort det betydligt enklare att öppna egna kliniker.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.