Att arbeta som Tandsköterska

Maria Svensson · 22 dec 2022

Att arbeta som Tandsköterska

Tandsköterskor och deras arbetssysslor

Hej, och kul att du hittat hit. Det betyder förmodligen att du har ett intresse för tandvårdsyrket, och främst då tandsköterskor. Här försöker vi svara på alla tänkbara frågor du har om yrket, förväntad arbetsbild, genomsnittslöner och vilken utbildningsväg som är den mest effektiva. Skulle du trots det inte få svar på det du letar efter, så kan du självklart höra av dig till oss så hjälper vi dig så gott vi kan!

Vad gör man som tandsköterska?

Precis som med tandläkare, så är tandsköterska ett väldigt socialt yrke då man ständigt är i kontakt med sina kollegor som man arbetar tätt i team med, men även alla patienter. Dessutom är yrket väldigt uppskattat, då man är med och tar hand om patienterna och får chansen att göra deras tandläkarbesök till en riktigt bra upplevelse.

Bortsett från att göra patienternas upplevelse så bra som möjligt i form av bemötande och service, så tenderar en tandsköterska att arbeta väldigt tätt med tandläkare och tandhygienister. På senare tid har tandsköterskans roll vuxit ihop allt mer med tandläkarens arbete, och man är ofta med och utför en rad olika sysslor så som att ta röntgenbilder (som vi alla varit med om) och säkerställa att alla instrument i kliniken är steriliserade och finns tillgängliga för tandläkaren. Dessutom brukar man som tandsköterska arbeta med fluorbehandlingar, lägga på bananlack, polera tänder, ge de som önskar lokalbedövning inför ett ingrepp sin rätta dos samt ta avtryck för både bettskenor, tandställningar och tandproteser.

Den administrativa delen av yrket

Om du gillar att ha variation i arbetslivet, så är tandsköterska ett klockrent yrkesval för dig. Du får inte bara vara med vid ingreppen och operationerna, utan du får också möjligheten att fungera som ryggraden i din tandläkarklinik. Detta medför ofta att man hjälper till med tidsbokningar av nya och befintliga patienter, arbetar i receptionen, hanterar patienters journaler och har hand om betalningar och faktureringar både till privatkunder och företagskunder.

Detta är en väldigt uppskattad del av många som arbetar som tandsköterska, just eftersom variationen är så hög - vilket medför att man alltid kan utvecklas och inte tröttnar på sitt arbete. Att man dessutom får ha ett finger med i inköp av material och produkter för klinikerna är något som ofta återfinns högt upp på listorna hos tandsköterskor, eftersom man skapar sig ett väldigt brett kontaktnät inom tandvårdsbranschen.

Som tandsköterska brukar man dessutom få möjligheten att åka ut till skolor och företag och hålla i föreläsningar. Självklart varierar detta mellan olika kliniker, och det brukar vara valfritt om man vill ta på sig detta ansvaret.

Att plugga till tandsköterska

Att utbilda sig till tandsköterska är något som görs i en enklare process jämfört med tandläkare, främst eftersom tiden i skolbänken är betydligt kortare. En utbildning till tandsköterska görs via någon av Sveriges Yrkeshögskolor, och motsvarar totalt 325 YHP (1.5 års studier på heltid). Utbildningen är väldigt populär, och utbudet av studieplatser styrs ofta efter hur stor efterfrågan är hos landets kliniker.

När man väl utbildat sig till tandsköterska så kan man specialisera sig i en rad olika ämnen och bli en så kallad specialist inom exempelvis röntgen, operation eller ortodonti.

Utbildningen finns som tidigare nämnt på en rad olika orter runt om i Sverige, och det mest effektiva är att kontakta din lokala kommun för att ta reda på vilka möjligheter som finns för just dig.

Löner och förmåner som tandsköterska

När det kommer till snittlöner för tandsköterskor i Sverige, så ligger den på cirka 28,000 kronor. Precis som med tandläkare är lönen något som kan skilja baserat på erfarenhet och var i landet man befinner sig. För att få en så bra bild som möjligt av hur lönenivån är rekommenderar vi att höra av sig till en klinik och be att få prata med en tandsköterska.

Tjäna extra pengar med byno som tandsköterska

Även om lönen som tandsköterska kan vara bra, så ska man också tänka på möjligheterna att skapa sig en stark och solid passiv intäkt - oavsett yrke. När du arbetar inom tandvården så har du möjlighet att bli partner med oss på byno. Detta innebär att du kan rekommendera våra produkter till dina patienter eller bekanta, och få en provision på varje produkt du säljer, både på startpaketet och på varje prenumerationsutskick som går ut. Med andra ord har du verkligen möjligheterna att skapa något stort, helt på egen hand. Självklart kan du bli partner med oss på byno redan under din studietid, så att du kan ha en stabil kundbas färdig redan innan du är färdigexaminerad.

Vill du läsa mer om hur du kan bli partner med oss på byno, tryck här. Vi vill gärna arbeta tillsammans med dig!

LÄS MER

Att arbeta som Tandtekniker

Att arbeta som tandtekniker kräver en passion för tandvård, samt en konstnärlig touch. Här är man med och skapar proteser och tandställningar med syftet att få dem att smälta in så bra som möjligt.

Att arbeta som Tandläkare

Tandläkare är ett yrke som har stigit allt mer i popularitet de senaste året. En anledning till detta tros vara privatiseringen av tandvården, vilket gjort det betydligt enklare att öppna egna kliniker.

Att arbeta som Tandhygienist

Tandhygienist ses oftast som tandläkarens högra hand, och fyller en viktig funktion på många kliniker. Här kan du läsa mer om hur en vanlig arbetsdag ser ut som tandhygienist.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.