Tandlossning och hur man kan undvika det

Maria Svensson · 29 jun 2021

Tandlossning och hur man kan undvika det

Vad innebär tandlossning och varför drabbas man av det?

Tandlossning är ofta ett resultat av dålig tandhälsa eller tandskötsel. Tar man inte hand om sina tänder så är risken hög att man kan få både tandsten och karies, som vid obehandlat tillstånd kan skapa ännu värre inflammationer i tandköttet och slutligen leda till just tandlossning. Att redan ha tandsten i munnen och dessutom äta stora mängder socker kan också ha en negativ inverkan på tänderna, då en typ av syra kan bildas som sen börjar fräta på tänderna och tandköttet. Med det sagt så är socker aldrig bra för dina tänder, oavsett om du har mycket tandsten eller inte.

Tandlossning är som vi tidigare sagt ingenting man får över en natt, utan de sker successivt i olika steg. Vi försöker ge en förklaring på de olika stegen nedan, och kombinera detta med lite tips och trix dels för hur du kan undvika tandlossning, men också vad du kan göra om du skulle märka att det smyger sig på. Det vi kan säga redan nu är dock att en god munhälsa i form av att borsta tänderna och flossa varje dag är det absolut mest effektiva för att undvika tandlossning, i kombination med att genomföra kontinuerliga besök hos tandläkaren.

Olika nivåer av dålig tandhälsa och tandlossning

Om man inte tar hand om sin mun, så kommer man med största sannolikhet få stora mängder tandsten. Tandsten byggs upp av saliv, matrester och bakterier och vid fortsatt misskött tandvård kan det stelna, det är då man får gå till tandläkaren och “ta bort tandsten”. Om det lämnas obehandlat så blir tandstenen allt hårdare, och i takt med detta så börjar tandstenen också låsa in bakterierna runt tänderna och skydda dem. Detta medför att ännu värre hålbildningar kan bildas och att man börjar få allt grövre smärtor i tänderna. Det absolut bästa tipset för att undvika tandsten är att flossa dagligen och att borsta tänderna 2 minuter på morgonen och 2 minuter på kvällen.

Men, vi ska inte bara påminna om att flossa och borsta tänderna, utan här under kan ni dessutom läsa om de olika stegen mot tandlossning.

1. Inledande demineralisering

För att först förklara vad ordet demineralisering är, så betyder det kort och gott att vävnaderna i vår kropp ser en minskning av sina mineralsalter. Det är en form av nedbrytning av kroppen som kan drabba både ben och tänder, där just tänder är ett starkt offer för detta vid hög konsumtion av syrerika livsmedel eller vid hög exponering av karies.

Det är tändernas emalj som drabbas av detta steget, som logiskt sett är de yttersta lagret på dina tänder. Om du tittar noga på dina tänder och ser små vita fläckar på dem, så kan det mycket väl vara ett första tecken på minskade mineralsalter i tänderna, och då även alltså ett första steg mot tandlossning.

2. Nedbrytning av emaljen

Om man fortsätter att missköta sin mun och låter karies, tandsten och bakterier fortsätta växa och gro i munnen, kommer det garanterat att skapa större problem. De vita fläckarna vi nämnt kommer att skifta i färg och anta en brunare nyans till en början. På samma ställe som du ser den bruna fläcken finns det även risk att hål i tänderna börjar formas. Skulle det vara fallet, är det extra viktigt att omgående gå till tandläkaren för att få hålen lagade, för att dels undvika smärta men också för att säkerställa att tandproblemen inte växer och blir värre.

3. Nedbrytning av dentinet (även kallat tandbenet)

Nästa steg i tandlossningsprocessen är det att hålet har lyckats ta sig igenom hela lagret av emalj, för att komma till nästa nivå av tanden som kallas för tandbenet (dentin). Detta material är betydligt mjukare än vad emaljen är, vilket gör det enklare för syrorna att bryta sig ner och in i tanden. När syrorna väl har nått dentinet, så kan man säga att tandlossningen har gått in i nästa steg då det går betydligt fortare nu och det blir ännu viktigare att säkerställa en korrekt tandvård.

Man kan såklart argumentera för att det inte är så lätt att hålla koll på små vita eller bruna fläckar på sina tänder, och vi förstår det. Det skulle nästan innebära ett halvtidsjobb. Men, när syrorna har nått igenom emaljen och har börjat komma till dentinet, så kan de nå de fickor eller kanaler som är sammankopplade med våra nerver i tänderna. Detta gör att du kan börja känna smärtor eller obehag, alternativt ilningar i dina tänder. De kan komma från ingenstans, eller när du äter mat med höga eller låga temperaturer (exempelvis varma soppor eller glass). Skulle du ha ilningar när du äter något av detta så rekommenderar vi starkt att du ringer din tandläkare för att få en kontroll.

4. Skada på tandkärnan (även kallat pulpan)

Tandkärnan är den innersta delen av våra tänder, och innehåller alla de nerver och blodådror som håller tänderna vid liv. Det är dessutom nerverna som gör att vi har känsel i våra tänder, och som exempelvis hjälper oss att sluta bita på något om vi inser att det är för hårt för att bita sönder. Med andra ord är nerverna och blodådrorna i våra tänder extremt viktiga att hålla skyddade.

Dock är fallet att när ett hål har börjat leta sig igenom dentinet och ner till tandkärnan, så kommer det att bli betydligt mer smärtsamt och det kan bli svullet. Nerverna i vävnaderna runt om tanden kan också börja svälla, och detta sätter ytterligare tryck på tandnerverna och bidrar till ännu mer smärta. Om du börjar känna att det svullnar upp runt en tand och att smärta kommer från ingenstans, är det väldigt viktigt att du omgående åker och träffar en tandläkare för att undvika att tanden lossnar.

5. Extrem smärta och bölder

Nästa steg mot tandlossning är betydligt värre svullnader, och i många fall bildas en böld i botten av din tand på grund av den kraftiga ökningen av bakterier. Smärtan och infektionen kan bli så pass allvarlig att den börjar leta sig ner i käkbenet, och kan växa vidare ut i delar av ansiktet. Det finns även många som får feber eller svullna lymfkörtlar på grund av att infektionen är så pass illa.

Skulle det gå så pass långt att det har bildats en böld i tanden, så behöver du omedelbart åka in och träffa en tandläkare. Detta rekommenderas dels för att bli av med smärtan, men även för att säkerställa att inte infektionen sprider sig till andra delar av kroppen.

Hur behandlar man tänderna förebyggande för att undvika tandlossning?

Det finns en rad olika sätt att arbeta proaktivt mot tandlossning, men ett av de mest effektiva sätten är att använda sig av produkter med fluor. Att exempelvis använda tandkräm som innehåller fluor är ett bra sätt att säkerställa en god munhygien på en daglig basis, och du kan även be din tandläkare om att få en fluorbehandling efter genomförd undersökning, vilket ofta består av någon form av gel som läggs på tänderna. I takt med att det blir allt djupare hål i tänderna kan det krävas att man lagar tänderna och fyller igen hålen för att undvika spridningen ner i tanden som vi beskrivit här ovan.

Om hålet eller infektionen har nått ner till dentinet, så kan det ibland fungera med att laga hålet som vanligt, men i vissa fall kan det krävas att man sätter på en krona över tanden för att skydda. Ni kan läsa mer om det i vår artikel som är helt dedikerad till just tandkronor.

Skulle infektionen nå hela vägen ner i fickan eller “pulpan” i tanden (där nerverna går), så kan det bli så att man behöver bygga en rotkanal i pulpan. Syftet med att sätta in en ny rotkanal är att säkerställa att tanden bibehåller sitt blodflöde, och för att skydda tanden brukar man även här sätta en krona över. Skulle infektionerna bli så pass illa att det inte hjälper att bygga en rotkanal i tanden eller att något av de andra ingreppen uppfyller målet, kan det behöva bli så att tanden dras ut. Ofta får man då även antibiotika får att lindra och dämpa infektionerna.

För att sammanfatta det hela så handlar det egentligen om att man ska ta hand om sina tänder ordentligt för att undvika tandlossning. Se till att borsta tänderna ordentligt, använd tandtråd eller floss picks, besök din tandläkare minst 1 gång om året, undvik snax och småätande och se till att dra ner på socker.

LÄS MER

Våra olika tänder och dess funktion

Precis som med kroppsdelar och skelettet, så ser dina tänder olika ut. Här kan du läsa mer om tändernas olika namn och dess funktion.

Problem och åtgärder med visdomständer

Visdomständer är något som de flesta får i vuxen ålder, och kan ofta vara förenat med smärta när de växer fram. Här kan du läsa mer om varför du får visdomständer, varför de gör ont och vad du kan göra för att lindra smärtan.

Tillbakadraget tandkött: Symptom och behandling

Tillbakadraget tandkött är säkert något du hört om ofta hos din tandläkare. Här beskriver vi varför man får det, hur man upptäcker det och hur man kan förebygga och behandla det mest effektivt.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.