Att arbeta som Tandläkare

Stefan Andersson · 26 maj 2021

Att arbeta som Tandläkare

Tandläkare och deras arbetssysslor

Tandläkare är något som funnits sedan långt tillbaka i Sverige. För att hitta den allra första legitimerade tandläkaren i Sverige så måste vi sträcka oss så långt bak som till 1860 (Läs mer här).

Men, du är ju här för att du är intresserad av yrket och utbildningen, och här kan du få information under en rad olika kategorier. Har du ytterligare frågor om något kopplat till yrket så är du mer än välkommen att ta kontakt med oss, så hjälper vi dig i rätt riktning.

Vad gör man som tandläkare?

Tandläkare är ett yrke som är väldigt socialt anknutet, då man arbetar väldigt nära sina patienter. Dessutom brukar patienters relationer till tandläkare stå väldigt högt i kurs - ungefär som med en frisör. Har man väl hittat en tandläkare som man tycker gör ett bra jobb, är chanserna väldigt stora att man stannar kvar där. Det medför även att du som tandläkare kommer kunna bygga upp en stark kundbas om du är duktig på ditt yrke.

Överlag brukar man som tandläkare arbeta med att identifiera och behandla skador på tänder, tandkött och resten av käksystemet, men även förebyggande arbete hör till arbetsuppgifterna. Allt detta görs under så kallade patientundersökningar, där man gör en grundlig koll av patientens mun för att se vilka eventuella behandlingar, lagningar eller operationer som kan behöva göras.

Som tandläkare är det dessutom viktigt att ha koll på nuvarande skador och potentiella skador i framtiden. Ett ansvar man har som patientansvarig är inte bara att oskadliggöra nuvarande hål eller lagningar, men även att undersöka munnen och kartlägga var framtida problem kan tänkas uppstå. Skulle man se tendenser till hål, tandsten eller sprickor i tänderna är det viktigt att förmedla effektiv behandling för patienterna för att säkerställa att problemen elimineras så fort som möjligt.

Vanliga operationer eller ingrepp man kan få göra som tandläkare är bland annat att genomföra rotfyllningar, laga hål och förebygga potentiella framtida hål, ta bort tandsten och ta hand om eventuella inflammationer i tandköttet.

Oftast involverar dock inte inte arbetet bara att laga hål och skrapa tandsten. Tillsammans med tandtekniker så kan man som tandläkare skapa underverk hos sina patienter genom att korrigera tänder som sitter felplacerade eller som har gått sönder om en patient exempelvis varit med om en olycka. Detta görs genom att skapa tandproteser, tandimplantat, broar eller kronor. För mildare korrigeringar av tänderna används vanligtvis en tandställning. Mer information om olika typer av lagningar kan ni läsa här.

Tandläkare är ett socialt arbete

Som tidigare nämnt så är tandläkaryrket väldigt socialt sett till det faktum att man alltid har en stor mängd patienter runt sig. Men utöver detta arbetar man väldigt tätt med ett team, som ofta består av tandsköterskor och tandhygienister.

Rollfördelningarna skiljer sig såklart alltid mellan olika kliniker, men överlag kompletterar man varandra väldigt bra, för att säkerställa att varje individ på kliniken kan utföra det som den personen gör bäst. Väldigt många av våra partnerkliniker har dessutom ett väldigt socialt liv vid sidan av jobbet, där gemensamma resor, after works och andra typer av sociala aktiviteter är ett stående inslag i klinikernas vardag.

Plugga till tandläkare

För att arbeta som tandläkare krävs att man har en tandläkarlegitimation. Detta får man efter att ha utfört 5 års studier på universitetet i just tandläkarutbildningen. När man är klar med sin tandläkarutbildning så kan man utbilda sig ytterligare för att axla rollen som specialisttandläkare, vilket ofta ger större ansvarsområden främst när det kommer till större ingrepp som operationer. Den klassiska 5 åriga tandläkarutbildningen ges i dagsläget på 4 olika order runt om i Sverige:

  • Göteborg
  • Umeå
  • Stockholm
  • Malmö

Löner och egenföretagande som tandläkare

Tandläkare ses överlag som ett välbärgat yrke, men lönen beror väldigt mycket på erfarenhet, skicklighet och ort där man arbetar, men lönen beräknas ligga på mellan 32,000 och 50,000 kronor - med andra ord väldigt stora variationer. För att få mer detaljerade löneuppgifter så rekommenderas det att ta kontakt med en klinik och visa upp ditt intresse för yrket. Genom att prata med en redan utbildad tandläkare kan du inte bara få svar på lönefrågorna, men även ha ett bollplank inför framtida studier.

Det faktum att nästan hälften av den totala tandvårdsmarknaden i Sverige är privat indikerar på goda möjligheter att kunna driva egen klinik. Det är väldigt populärt bland främst erfarna tandläkare med några års erfarenhet att öppna en egen klinik - dels för att man har mer kunskap om yrket, men också för att man har en kundbas som tenderar att följa med en. I vissa fall kan man dessutom hyra in sig på befintliga kliniker genom att ”hyra en stol” - och bedriva din egen verksamhet under någon annans tak.

Tjäna extra pengar med byno som tandläkare

Även om lönen som tandläkare kan vara bra, så ska man också tänka på möjligheterna att skapa sig en stark och solid passiv intäkt - oavsett yrke. När du arbetar inom tandvården så har du möjlighet att bli partner med oss på byno. Detta innebär att du kan rekommendera våra produkter till dina patienter, och få en provision på varje produkt du säljer, både på startpaketet och på varje prenumerationsutskick som går ut. Med andra ord har du verkligen möjligheterna att skapa något stort, helt på egen hand. Självklart kan du bli partner med oss på byno redan under din studietid, så att du kan ha en stabil kundbas färdig redan innan du är färdigexaminerad.

Vill du läsa mer om hur du kan bli partner med oss på byno, tryck här. Vi vill gärna arbeta tillsammans med dig!

LÄS MER

Att arbeta som Tandhygienist

Tandhygienist ses oftast som tandläkarens högra hand, och fyller en viktig funktion på många kliniker. Här kan du läsa mer om hur en vanlig arbetsdag ser ut som tandhygienist.

Att arbeta som Tandsköterska

Tandsköterska är ett populärt yrke, där arbetsmöjligheterna och löneutvecklingen ser väldigt bra ut. Här kan du läsa mer om arbetssysslorna och hur en vanlig dag som tandsköterska ser ut.

Kan jag arbeta internationellt med min tandläkarlegitimation?

Många frågar sig om det går att arbeta internationellt som utbildad tandläkare eller tandsköterska. Läs om alla möjligheter här!

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.