Tandkräm med aktivt kol

Stefan Andersson · 28 jul 2021

Tandkräm med aktivt kol

Aktivt kol är något som blir allt mer populärt, och används friskt på många håll i allt från mjukglass till smink och tandkräm, där just tandkräm har blivit extra populärt då det bidrar till vitare tänder. Den typen av kol som används i skönhetsprodukter som tandkräm är resultatet av bränt trä där man strypt syretillgången. Ni kan läsa mer om hur man framställer aktivt kol här.

Nedan här kan ni läsa mer om vilken effekt man kan förväntas få av tandkräm med aktivt kol, vilka hälsorisker det finns och vad som är fördelarna med att använda denna typen av tandkräm före något annat.

Kan jag förvänta mig att få vitare tänder av tandkräm med aktivt kol?

Det korta svaret på den frågan är ja. Aktivt kol har en förmåga att absorbera fläckar och missfärgningar på dina tänder, och hjälpa dem att återfå sin forna glans. Med det sagt, så finns det inga direkta studier eller liknande som påvisar att aktivt kol kan ta bort fläckar som sitter under själva emaljen, eller att det kan bidra med en renodlad blekningseffekt. Med det sagt, så finns det en hel del andra fördelar med aktivt kol som dessutom grundar sig i studier. Vilka dessa är kan ni läsa om här nedanför.

Är det tryggt och säkert för mig att använda tandkräm med aktivt kol?

Det finns i dagsläget inga studier som tyder på att skulle vara farligt långsiktigt med aktivt kol, utan så länge det används i en sund grad så är det inga problem. Vi rekommenderar alltså inte att använda enbart en tandkräm med aktivt kol, utan att komplettera med den några gånger i veckan.

Värt att notera är att detta gäller tandkräm med aktivt kol, som innehåller finkornigt kol. Andra produkters om exempelvis tandborsthuvud med aktivt kol drabbar inte tänderna på detta sättet, eftersom det vanligtvis består av nylonborst med en liten mängd aktivt kol infuserat. På byno har vi dessutom gjort det extra tryggt för er, då våra borststrån består av pbt nylon som sedan blivit täckta med ett tunt lager nanopartiklar av kol (närmare bestämt binchotan kol). Fördelen med att ha ett så pass granulärt lager av kol som täcker borststråna är att de inte medför någon skada på tänderna eller tandköttet, samtidigt som det hjälper till att ta bort fläckar på tänderna och bidrar till en minskad nivå av tandsten.

  • Använd inte tandkräm med aktivt kol varje dag - Eftersom tandkrämen har en skrovlig textur, kan det påverka tänderna för mycket om det används varje dag, och det finns då risk att man börjar bryta ner emaljen, så håll dig till att använda den några gånger i veckan.
  • Om du har synliga sprickor i tänderna kan det vara bra att hålla koll på att de aktiva kolet inte hamnar där och får det att se ut som en eventuell missfärning. Skulle det hända, så börja använda vanlig tandkräm igen.
  • Tandkräm med aktivt kol innehåller vanligtvis inte fluor, som är ett ämne som hjälper till att hålla din emalj stark och skydda tänderna från bakterier och tandsten.
  • Det finns ingen dokumentation eller efterforskning på huruvida aktivt kol kan påverka tandproteser eller tandställningar, så vi kan inte säga om det kommer ha någon positiv eller negativ effekt, utan vi rekommenderar att du frågar din tandläkare och känner efter själv.

Vad är fördelarna med att använda tandkräm med aktivt kol?

Det finns en rad olika fördelar med att använda tandkräm med aktivt kol, och även om majoriteten av dessa fördelar är rent kosmetiskt så kan det ge en känsla av en ren och fräsch mun. Nedan följer ett antal positiva effekter som kommer från att använda tandkräm med aktivt kol.

  • Man tar bort missfärgningar på tänderna som exempelvis bruna fläckar eller gula nyanser, så att tänderna får en vitare ton.
  • Tandkräm med aktivt kol kan förbättra tandhälsan och bidra till en bättre andedräkt.

Finns det några risker med att använda tandkräm med aktivt kol, och isåfall vilka?

Precis som med allt annat, så finns det alltid fördelar och risker med att använda sig av något, och detta gäller även tandkräm med aktivt kol. Nedan följer några punkter på eventuella bieffekter och risker:

  • Eftersom tandkräm med aktivt kol är finkorning, gäller det att borsta relativt löst med den för att undvika att skrapa ner emaljen och exponera dentinet i tänderna som kan göra det gult. Vi rekommenderar att använda clean läget på din byno borste om du använder vår charcoal tandkräm, och som tidigt nämnt bara använda tandkrämen ett par gånger i veckan.
  • Aktivt kol tar inte bort fläckar som ligger under emaljen.
  • Om du använder tandkräm med tandkräm med aktivt kol varje dag kan du bli känslig i tandköttet. Skulle detta hända rekommenderar vi att du tar en liten paus och använder dig av någon annan tandkräm, exempelvis vår mineralizing mint.
  • Många tandkrämer med aktivt kol innehåller inte fluor, och bynos charcoal tandkräm är precis samma - den är fluorfri.

LÄS MER

Vad är aktivt kol/charcoal?

Många undrar vad aktivt kol (charcoal) faktiskt är, eftersom man ofta ser det i allt ifrån mat till tandkräm och mjukglass. Här får du en kortare förklaring i vad som gömmer sig bakom orden.

Vad är aktivt kol/charcoal?

Många undrar vad aktivt kol (charcoal) faktiskt är, eftersom man ofta ser det i allt ifrån mat till tandkräm och mjukglass. Här får du en kortare förklaring i vad som gömmer sig bakom orden.

Varför får man tandvärk?

Tandvärk tenderar att uppstå om tänderna blivit skadade och en infektion har nått nerven i tanden. Här kan du läsa mer om varför man får tandvärk och vad du kan göra för att lindra smärtan.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.