Tandens uppbyggnad och struktur

Maria Svensson · 26 maj 2021

Tandens uppbyggnad och struktur

Kort om tänderna och dess funktion

Varje gång man ler, skrattar, är arg eller pratar, använder vi musklerna i vårt ansikte tillsammans med vår mun och våra tänder. Ut estetisk synpunkt är tänderna otroligt viktiga och många tycker att välskötta tänder och tillhörande leende är något som säger väldigt mycket om en människa.

Visste du tillexempel att tänderna har en otroligt viktig funktion när vi ska prata? Tungan slår fram och tillbaka i munnen, och tar stöd både på tänderna och av gommen för att skapa ljud som vi sen med hjälp av läpparna formar till olika ljud, som består av ord när de lämnar vår mun. Ganska häftigt va?

Två olika omgångar av tänder

Som du säkert vet, har du en rad olika tänder i din mun. Människan har totalt 32 tänder i munnen, och de är uppdelade i 4 olika kategorier. Du kan läsa mer om deras specifika namn här. Men för att gå tillbaka till tändernas roll i munnen, så är det som så att människan är en så kallad diphyodont, vilket innebär att man helt enkelt utvecklar två par av tänder under sin livstid. Dels de första tänderna man får som liten - kallade mjölktänder, men även de som kommer efteråt som vi bär med oss resten av livet. Den första uppsättningen av tänder består av 20 stycken, och börjar utvecklas strax efter födseln. Man har ofta dessa tänderna fram till man är 6-7 år gammal, innan de nya tänderna kommer.

Hur tänderna är uppbyggda

Människans tänder är uppbyggda av 4 olika vävnader, som tillsammans skapar vårt fantastiska leende.

  • Kärnan (även kallad pulpan) är den innersta delen av tanden, och består av blodådror och nerver som ger tänderna den näring de behöver för att helt enkelt fungera. Tandkärnan i sig består av två olika delar. Den första delen är kammaren, som ligger i anslutning till tandkronan och är en väldigt viktig del i hur blodflödet fungerar i tanden. Den andra delen är själva tandroten, som likt ett träd fungerar som fästet för tanden ner i tandköttet och ansluter sig till nerverna i resten av kroppen och kopplas ihop med våra känslor. Själva roten har en öppning som går in i tanden, och där blodådrorna och nerverna äntrar tandens kammare och skapar själva blodflödet i tanden.
  • Dentin är nästa lager i tanden, och man kan enkelt förklarat säga att den omsluter pulpan av tanden likt ett skyddande hölje. Dentinen har en relativt gul färg, och är faktiskt de som gör att vi har vissa gula nyanser i våra tänder. Detta lagret är rätt tjockt, och dess hårdhet brukar ofta likställas med våra ben. Här har vi alltså ett starkt material som verkligen skapar stadga i våra tänder.
  • Emaljen är det ytterst exponerade lagret på tänderna, och är ännu hårdare än dentinlagret. Emaljens yttersta jobb är att skydda våra tänder från alla typer av bakterier eller slag som kan komma att skada pulpan. Emaljen gör även ett utomordentligt jobb i att reglera sig efter olika temperaturer, även då för att skydda våra tänder.
  • Sist men inte minst har vi ett lager av rotcement som håller själva tanden på plats. Rotcementen finns under själva tandköttet, och är även detta lika hårt som ben, vilket kanske krävs för att hålla våra tänder på plats.

Hur säkerställer jag att jag behåller mina tänder som de är?

Även om vi är vana vid att ha tandvård nära till hands, så är det viktigt att vi tar hand om våra tänder på ett så bra sätt som möjligt. Här är en kortare lista med tips och trix för hur du kan förbättra din munhälsa. Vill du läsa om mer specifika delar är det bara att klicka dig vidare på länkarna.

  • Se till att äta nyttigt och näringsrikt.
  • Undvik läsk, juicer, socker och mat som klibbar fast (även torkad frukt kan påverka tänderna negativt).
  • Glöm inte att gå till tandläkaren kontinuerligt för att göra dina undersökningar.
  • Se till att flossa mellan dina tänder 1-2 gånger om dagen, och borsta alltid tänderna 2 gånger om dagen, och då ska du göra det 2 minuter per gång. Du kan läsa mer om borsttekniker och liknande här.
  • Om du utöver idrotter med mycket fysisk kontakt, kan det vara en fördel att ha någon form av munskydd eller bettskena på sig.
  • Om du i dagsläget röker, så se över hur viktiga dessa vanor är för dig. Rökning påverkar tänderna väldigt negativt, och du kan läsa mer om rökningens påverkan här.

LÄS MER

Våra olika tänder och dess funktion

Precis som med kroppsdelar och skelettet, så ser dina tänder olika ut. Här kan du läsa mer om tändernas olika namn och dess funktion.

Tandlossning och hur man kan undvika det

Tandlossning är något som kan drabba alla, men dålig tandhälsa tenderar att vara den största faktorn till tandlossning. Läs mer om hur du kan förebygga det här.

Tillbakadraget tandkött: Symptom och behandling

Tillbakadraget tandkött är säkert något du hört om ofta hos din tandläkare. Här beskriver vi varför man får det, hur man upptäcker det och hur man kan förebygga och behandla det mest effektivt.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.