Vilken typ av tandborste ska man välja?

Maria Svensson · 26 maj 2021

Vilken typ av tandborste ska man välja?

Vilka sorters tandborstar finns det?

Det flera olika sorters tandborstar. Så vilken sort ska man välja? Läs våra tips och rekomendationer för de olika varianterna nedan.

Manuell tandborste

Med en vanlig manuell tandborste gör man jobbet själv och gnuggar sina tänder rena.

Eltandborste

En eltandborste innehåller en elektrisk motor som gnuggar tänderna åt användaren med tusentals rörelse per minut. Vid användning för man tandborsten över tandens alla ytor och låter tandborsten göra jobbet. Generellt sätt tar en elektrisk tandborste bort mer plack än de andra alternativen. Det finns olika sorter, med roterande eller soniska borströrelser. Båda sorter rengör bra men kan ha lite olika teknik vid användning.

Batteridriven tandborste

Är en enklare och mindre elektrisk tandborste som ofta drivs av engångsbatterier. De har ofta svagare motoreffekt än en eltandborste och rekommenderas därmed inte.

Vilken tandborste ska man välja?

Generellt sett är det viktigt att välja en tandborste med mjuka borststrån och ett litet borsthuvud så att man kommer åt rund alla tänder, oavsett vilken sorts tandborste det är. Vi rekommenderar att man väljer en eltandborste med ett smidigt borsthuvud på grund av den överlägsna rengöringseffekten. Vid jämförelse mellan eltandborstar med soniska eller roterande borströrelser rekommenderar vi en sonisk eltandborste då de ofta har en högre effekt och är bra på att pressa tandkräm in mellan tänderna som även rengör där.

Allmänna råd vid val av tandborste

Läs på och följ rekommendationer kring borstteknik för just den sortens tandborste du använder för att få bästa rengöringseffekt. Byt ut ditt borsthuvud eller din manuella tandborste minst vart tredje månad eller när borsten börjar bli sliten. Borsta tänderna två gånger om dagen, två minuter per gång, med två centimeter tandkräm. Om du inte får plats med två centimeter tandkräm på ditt borsthuvud, applicera en centimeter och borsta ena käken fyll sedan på med ny tandkräm och borsta den andra käken.

LÄS MER

Varför är fluor viktigt för tandhälsan?

Fluor är den absolut största faktorn till att munhälsan över världen har förbättrats så pass mycket. Fluor är ett giftigt ämne men är inte farligt i små mängder och bör användas vid tandborstning.

Att använda floss picks & tandtråd

För att undvika hål och hålla rent mellan tänderna utan att orsaka skador är det viktigt att använda floss picks eller tandtråd på rätt sätt. Läs våra tips om hur du använder tandtråd eller floss picks korrekt.

Hur ska man borsta tänderna?

För att undvika hål, karies och tandlossning är det extremt viktigt att ta hand om sina tänder och borsta dem på rätt sätt. Läs våra tips och trix på hur du kan borsta dina tänder så bra som möjligt.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.