När växer mjölktänderna fram och när tappar man dem

Stefan Andersson · 23 jun 2021

Kort om mjölktänder

Nästan alla nyfödda kommer till världen utan några tänder alls, men vad många inte har koll på är att nyfödda har mer eller mindre 20 tänder som gömmer sig under tandköttet. Tänderna tittar sakta men säkert fram i takt med att barnen åldras, och det kan ofta vara förenat med smärtor som kan resultera i skrik och gråt. Längre ner i denna artikeln har vi listat lite tips och trix på vad som kan göras för att lindra smärtan vid mjölktändernas utväxt.

När växer mjölktänderna fram?

Som nämnt ovan, så växer mjölktänderna ofta fram under de första två åren i livet, men det kan ibland dröja upp till att barnet är 3 år innan alla 20 mjölktänder har vuxit ut. Tänderna tenderar såklart att växa ut i olika ordningar på olika personer, men det vanligaste är att det växer ut enligt följande:

  • 5-6 månader gammal: I denna åldern så tenderar de första framtänderna att titta fram. Oftast handlar det om 2 stycken i överkäken och 2 stycken i underkäken.
  • 12-15 månader gammal: I takt med att barnet blir strax över 1 år, så växer ytterligare två tänder fram i varje del av käken. De två framtänderna i överkäken får en ny tand på var sida om sig, och detsamma sker i underkäken. I denna åldern brukar alltså barnet ha 8 tänder totalt, vilket gör det betydligt enklare för dem att äta mat med lite mer textur.
  • 18-20 månader gammal: I nästa steg så tenderar den första kindtanden (molaren) att titta fram. Dessa tänder kommer naturligt efter de 8 framtänderna, och är konstigt nog inte de naturliga steget i tandraden. Det lämnas nämligen en lucka mellan denna kindtanden och framtänderna, för att göra plats åt de vassa tänderna (canines) som dyker upp i ett senare skede. Hur som helst, så dyker det upp två hörntänder i överkäken och två i underkäken. Dessa portioneras naturligt ut på höger och vänster sida, och ger barnet betydligt större möjligheter att tugga ännu mer.
  • 21-23 månader gammal: Nu börjar det hända saker i munnen, och hela käken börjar ta form. När barnet är strax under 2 år, så växer de vassa tänderna fram som kallas canines. Många barn brukar referera till dessa som “huggtänder”, just eftersom de är betydligt spetsigare och vassare än övriga tänder. Den övergripande funktionen med dessa tänder är helt enkelt att göra det enklare att dela på mat.
  • 25-27 månader gammal: Sist men inte minst, när barnet är precis över 2 år gammalt så brukar en fullvuxen tandrad både i överkäken och underkäken vara på plats. De sista tänderna som växer fram är de två innersta hörntänderna, som gör det ännu enklare för dem att tugga och äta.

När försvinner mjölktänderna?

I takt med att de 20 mjölktänderna har vuxit fram, så börjar helt naturligt kroppen att växa och det gäller även huvudet och käkpartiet. När käken börjar växa så skapas det utrymme för fler tänder och det är i takt med detta som man börjar se att mjölktänderna lossnar. Det är helt naturligt att tänderna kan börja lossna redan innan 6 års ålder, men det är viktigt att hålla koll på att allt ser okej ut under tänderna om de skulle lossna innan man fyllt 6 år.

När har de nya tänderna vuxit ut?

Från det att man har börjat tappa tänderna så startar själva uppvaknandet av de nya och permanenta tänderna. De kan göra ont och klia i samband med att tänderna växer fram. I stort sett alla har vid 12 års ålder fått sina nya tänder på plats och man har då kompletta tandrader i både övre- och undre käken. När tänderna har vuxit ut så kan endel vara missnöjda med hur de sitter eller hur munnen ser ut rent estetiskt. För att lösa detta har forskningen och vetenskapen kommit fram till smidiga och effektiva lösningar i form av olika typer av tandställningar.

Tänk på att ta hand om mjölktänderna

Det kan vara lätt att tänka att man inte behöver ta hand om mjölktänderna eftersom de ändå kommer att “bytas ut”, men det är viktigt att sköta sin tandhälsa även kring mjölktänderna. Det är precis lika viktigt att man borstar och tar hand om mjölktänderna som det är att ta hand om sina tänder i äldre dagar, och man ska vara precis lika noggrann i att undvika karies och tandsten. 

Något som barn ofta kan råka ut för är aggressiva kariesangrepp kopplat till amningen, och detta kan ske om man har ett konstant flöde av söta vätskor som passerar tänderna, som mjölk. Konceptet kallas ofta på engelska “baby bottle decay on teeth”, och innebär just att de finns risk för karies när barn är i den åldern att nappflaska används flitigt. Självklart handlar det inte bara om flaskmjölk eller bröstmjölk, utan det är precis lika viktigt att hålla koll på att barnen får rätt mängd frukt och söta juicer. 

Det är dessutom viktigt att säkerställa att barnen inte somnar efter att ha druckit denna typen av sockriga vätskor, utan att man alltid ser till att borsta tänderna på dem innan det är dags att sova. Sköter man inte tandhälsan och tar hand om mjölktänderna kan det leda till att barnen får svårt att prata och äta på grund av smärtor, och detta kan sätta spår i utvecklingen och framfarten för barnen. Det kan också gå så pass illa att tänderna under också skadas, vilket då bidrar till permanenta skador för resten av livet. 

LÄS MER

Tillbakadraget tandkött: Symptom och behandling

Tillbakadraget tandkött är säkert något du hört om ofta hos din tandläkare. Här beskriver vi varför man får det, hur man upptäcker det och hur man kan förebygga och behandla det mest effektivt.

Muntorrhet: Varför man får det och hur man behandlar det

Salivet i munnen gör ett fantastiskt jobb i att skydda våra tänder och hålla dem rena. Läs mer om hur salivet bidrar till bättre tandhälsa här.

Tandlossning och hur man kan undvika det

Tandlossning är något som kan drabba alla, men dålig tandhälsa tenderar att vara den största faktorn till tandlossning. Läs mer om hur du kan förebygga det här.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.