Ilningar i tänderna och tips på hur du kan lindra det

Maria Svensson · 23 jun 2021

Ilningar i tänderna och tips på hur du kan lindra det

Ilningar eller isningar som det även kallas ibland är en plötslig och kortvarig smärta som ofta uppstår i samband med att man dricker eller äter något kallt.

Orsaker till ilningar i tänderna

Ilningarna i tänderna kan ha flera olika orsaker, så som:

 • Ytliga sprickor i tänderna
 • Känsliga tandhalsar
 • Skador på tandköttet från felaktig borstteknik vid tandborstning.
 • Tandgnissling
 • Hål i tänderna
 • Djupa sprickor i tänderna
 • Frätskador på tänderna

Behandling mot ilningar i tänderna

Hur ilningar i en eller flera tänder behandlas beror ofta på orsaken. Därför går vi igen hur behandling kan variera beroende på de olika orsakerna nämnda ovan:

 • Ytliga sprickor eller känsliga tandhalsar behandlas oftast med en fluorbehandling. I vissa fall kan även en permanent lack appliceras på de påverkade tandytorna.
 • Om orsaken till ilningarna beror på din borstteknik är behandlingen ofta en fluorlackering och en korrigering av borsttekniken enligt anvisning från tandläkare eller tandsköterska.
 • Tandgnissling som leder till ilningar behandlas vanligtvis med användning av en bettskena när man sover.
 • Om orsaken är ett hål i en eller flera tänder behandlas det genom att hålet lagas. Läs mer här om hål i tänderna.
 • Vid djupa sprickor repareras tanden ofta av din tandläkare. Vid väldigt djupa sprickor kan det vara nödvändigt att ta bort den skadade tanden.
 • Om ilningar beror på frätskador på en eller flera tänder kan en tandläkare lindra besvären genom att täcka över den skadade tandytan. Det är dock viktigt att undvika det som orsakat frätskador. Här kan du läs mer om varför man får frätskador på tänderna och hur man undviker det.

Hur förebygger och lindrar man ilningar i tänderna?

Till att börja med är grundregeln för att ta hand om sin tandhälsa att borsta tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll. Här kan du läsa mer om hur du ska borsta tänderna. Det är även viktigt att göra regelbundna tandläkarbesök för att kontrollera sin tandhälsa.

Om det är svårt att borsta tänderna på grund utav just ilningar är det rekommenderat att använda en mjuk tandborste som sköljs i varmt vatten före användning och att borsta försiktigt. Om ilningar uppstår i tandhalsarna bör du inte använda en tandkräm med whitening effekt då den slipar tänderna mer än en vanlig tandkräm. Det finns speciellt utvecklade tandkrämer för känsliga tandhalsar som ofta hjälper. Om du ofta gnisslar eller pressar tänder är det rekommenderat att använda en bettskena när du sover.

När ska man söka vård för ilningar i tänderna?

Om du ofta har ilningar och det påverkar det dagliga livet och inte går över bör du kontakta din tandhygienist eller tandläkare. Om det ilar i en tand när den utsätts för både kyla och värme, och du har en ihållande värk i tanden bör du söka akut tandvård så att orsaken kan fastställas och behandling kan påbörjas.

LÄS MER

Hål i tänderna, orsak och behandling

Hål i tänderna är aldrig roligt, men det är tyvärr något som kan hända även om du tar hand om dina tänder. Läs mer om vad som orsakar hål i tänderna, vad man kan göra för att förebygga det och vad man behöver göra om man fått det.

Frätskador på tänderna

Frätskador på tänderna är vanligare än man tror, och det finns en rad olika livsmedel som vid första anblick kan verka oskyldiga men som är riktiga bovar när det kommer till dina tänder. Läs mer om frätskador och hur du kan behandla det här!

Förkylningsblåsor, orsak och behandling

Förkylningsblåsor i munnen är väldigt vanligt. De består ofta av vita blåsor eller sår med en inflammerad ring runt om och brukar sätta sig på insidan av läpparna eller kinden. Lär mer om hur du kan behandla förkylsningsblåsor här.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.