Hur ska man borsta tänderna?

Stefan Andersson · 26 maj 2021

Hur ska man borsta tänderna?

Vad ska man tänka på när man borstar tänderna?

För en allmänt god munhälsa är det viktigt att borsta och göra rent sina tänder på ett korrekt och bra sätt. Följ gärna våra tips från listan nedan.

Hur länge och ofta ska man borsta tänderna?

Tänderna ska borstas två minuter två gånger om dagen, gärna efter frukost på morgonen och innan man går och lägger sig på kvällen.

Hur mycket tandkräm ska man använda?

En bra riktlinje är att använda två centimeter tandkräm. Får man inte plats med två centimeter på sitt borsthuvud kan man applicera en centimeter och borsta den ena käken och sedan applicera en ny centimeter tandkräm och borsta den andra käken.

Hur ska man borsta tänderna?

När själva borstningen utförs skall tandborsthuvudet ligga snett mot tandköttet. Om en manuell tandborste används skall man borsta med mjuka borsttag. Med en eltandborste är en bra riktlinje att stanna till på varje tand och systematiskt gå igenom hela munnen.

Vart ska man borsta?

Tänk på att hela tändernas yta behöver borstas, glöm därför inte att även borsta insidan av tänderna och uppe på tänderna. Försök även att komma åt längst in bakom kindtänderna.

Hur borstar man tänderna systematiskt?

För att säkerställa att alla tänder borstas och att ingen yta glöms bort är det bra att dela in tänderna i fyra kvadranter. Försök att borsta varje kvadrant i 30 sekunder för att sedan byta till nästa. Många moderna eltandborstar har en timer som påminner dig om att byta kvadrant vart 30 sekund.

Vad ska man göra efter man borstat tänderna?

För ett så bra skydd som möjligt rekommenderas det att inte äta eller dricka nära inpå tandborstningen. Gör man detta sköljer man bort fluoret i tandkrämen som hjälper till att skydda dina tänder. Man kan även sila tandkrämen mellan tänderna innan man spottar för att säkerställa att fluoret sprids i hela munnen.

LÄS MER

Att använda floss picks & tandtråd

För att undvika hål och hålla rent mellan tänderna utan att orsaka skador är det viktigt att använda floss picks eller tandtråd på rätt sätt. Läs våra tips om hur du använder tandtråd eller floss picks korrekt.

Varför är fluor viktigt för tandhälsan?

Fluor är den absolut största faktorn till att munhälsan över världen har förbättrats så pass mycket. Fluor är ett giftigt ämne men är inte farligt i små mängder och bör användas vid tandborstning.

Vilken typ av tandborste ska man välja?

Generellt har en eltandborste högre rengöringseffekt och tar bort mer plack men det är viktigt att välja en tandborste med ett litet huvud som kommer åt. Läs vad man ska tänka på här.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.