Gula tänder: Hur kan man bleka tänderna hemma?

Maria Svensson · 30 jun 2021

Gula tänder: Hur kan man bleka tänderna hemma?

Varför får man gula tänder?

Att tänderna får en gul nyans är något som är helt naturligt, och ofta är det något som kommer successivt i takt med att man åldras och att tänderna utsätts för olika typer av kost. Anledningen till att tänderna får en gul nyans är att det yttre lagret på tänderna som kallas emaljen slits ut och då exponeras det andra lagret precis under som kallas dentin. Anledningen till att man får gula tänder är som vi nämnt precis ovan väldigt korrelerat med kosthållningen, och även saker som kaffe, vin, socker och rökning har alla negativa effekter på emaljen. Även vissa typer av dieter, munskölj eller muntorrhet kan ligga bakom gula tänder.

Om man vill bleka sina tänder så finns det en rad olika sätt att göra det på - allt ifrån att göra det hemma själv med whitening strips eller gel, till att göra det hos en skönhetssalong eller tandläkarklinik. Vi på byno rekommenderar starkt att göra din tandblekning under väldigt kontrollerade former för att undvika problem med tänderna. Om man väljer att bleka sina tänder hemma själv, så är det dels viktigt att ha koll på att produkten är godkänd och inte innehåller några medel som kan påföra skada på dina tänder eller din hälsa, samt att man är väldigt noggrann med tiden och följer instruktionerna noga.

Vad finns det för knep för att undvika gula tänder?

Utöver de professionella sätten att bleka sina tänder på, samt de lösningar som finns att köpa för hemmabruk, så kan man även använda sig av lite husmorstips för att undvika gula tänder. Tilläggas ska att alla lösningar kanske inte fungerar för alla munnar, utan man får helt enkelt testa sig fram för att se vad som kan bidra till att få tillbaka sitt vita leende. Nedan följer en lista med olika saker du kan göra för att få vitare tänder:

1. Bakpulver / Bikarbonat

Detta ses i folkmun som ett av de mest klassiska husmorsknepen för att bleka tänderna, men det är också väldigt effektivt för att vara just en hemmablekning. Kort och gott handlar det om att bakpulvret besitter en funktion som gör att beläggningar och bakterier som ofta bidrar till gula nyanser på tänderna helt enkelt slipas bort, och den forna glansen som tänderna hade tidigare börjar titta fram igen. Anledningen till att man ofta kan läsa om både bakpulver och bikarbonat i samband med artiklar om tandblekning är helt enkelt att bikarbonat är en del av det vi känner igen som just bakpulver (bikarbonat är alltså en ingrediens i bakpulver). Med det sagt, så kan man självklart använda enbart bikarbonat för att bleka tänderna. Nedan följer en kort förklaring om hur man ska gå tillväga, men vill ni ha en mer detaljerad vy om hur man ska bleka tänderna med bakpulver kan ni hitta den under vår kategori tandblekning. De ingredienser du behöver ha är dock väteperoxid, vatten och bikarbonat.

Kort och gott kan man säga att det är ett väldigt prisvärd och smidigt sätt att bleka tänderna med bikarbonat - dels eftersom man kan göra det i en handvändning hemma, men också för att det inte krävs speciellt dyra ingredienser. Tänk dock på att alltid vara försiktig när du använder medel som slipar på tänderna. Bikarbonat har en konsistens som kan likställas med salt eller socker, och om du går för hårt på mot tänderna så kan du känna att det ilar eller gör ont.

Eftersom det inte finns någon direkt forskning på huruvida tandblekning med bikarbonat faktiskt fungerar, hälsorisker eller ens förebyggande och eftervårdande rekommendationer så ska man alltid tänka en gång extra innan man använder sig av det. Även om det inte finns några direkt rapporterade risker från folk som har använt det, så kan man själv ställa sig frågan huruvida bra det är att kontinuerligt slipa ner sina tänder för att få en lite vitare nyans. Kort och gott så kan vi sammanfatta det som att det absolut kan vara värt att testa denna metoden om man känner att man vill ha en enkel och billig metod att bleka sina tänder på. Var dock försiktig, och utvärdera dina egna resultat noggrant efter första gången så att det inte blir några skador eller grova slitningar på tänderna. Är du osäker, så är det alltid bättre att rådfråga din tandläkare.

2. Borsta tänderna ordentligt

Värt att betona är nog det mest uppenbara sättet att hålla din tänder rena och fräscha, nämligen genom att borsta dem noga. Man ska alltid borsta tänderna två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen. Tänk på att alltid borsta tänderna minst 2 minuter varje gång. Om du tycker det är svårt att hålla koll på tiden, så kan du antingen använda timern i din telefon, alternativt använda dig av en eltandborste från byno som har inbyggd timer. Timern hjälper dig inte bara hålla koll på när de två minuterna har passerat, utan signalerar även efter var 30e sekund för att påminna dig om att byta sida i munnen.

Det man ska ha i åtanke är dock att vara försiktig när man väljer att borsta tänderna. Även om man vill fräscha till sig snabbt i munnen efter att ha druckit kaffe, juice, rödvin eller något annat som innehåller mycket syror, så är det bättre att avvakta lite. Anledningen är att syrorna kan bidra till en snabbare nedslipning av emaljen. Vill du borsta tänderna efter att ha druckit eller ätit något som innehåller mycket syror (tänk sura saker), så kan det vara bra att först gurgla med vatten och tugga tuggummi ett tag innan du borstar tänderna.

När du borstar tänderna ska du alltid göra det försiktigt och skonsamt, och gärna med ett mjukt borsthuvud för att försäkra dig om att du inte sliter på emaljen eller tandköttet. Bynos tandborsthuvuden är inte bara mjuka och skonsamma mot munnen, utan innehåller också aktivt kol som bidrar till att göra dina tänder vitare. Att kombinera detta med vår charcoal tandkräm som även den innehåller aktivt kol är verkligen att rekommendera om du vill ta steget mot ett vitare leende på ett enkelt, tryggt och naturligt sätt.

3. Skölj munnen med kokosolja

Ett relativt outforskat område inom tandblekning är att använda olja - främst då kokosolja - som munskölj för att få vitare tänder. Den främsta anledningen är att kokosolja kan ha en bakteriedödande effekt om man gurglar det, vilket bidrar till att det blir ett renare klimat runt om tänderna. Viktigt att ha i åtanke är dock att man inte ska köpa vilken kokosolja som helst, utan hitta en lite finare variant som inte innehåller några kemiska tillsatser eller konserveringsmedel. Att det ska vara just kokosolja är inte något som står skrivet i sten, även om det är just den som verkar vara mest populär. Det finns även folk som har använt sig av både solrosolja och sesamolja och uppnått likvärdigt resultat.

Hur som helst, när du nu hittat en olja som du är nöjd med så tar du 1 till 2 teskedar av oljan och gurglar precis som man gör med vilken munskölj som helst. Försök att få oljan att cirkulera över alla tänder, och fortsätt med det i cirka 1 minut. Försök att undvika att få oljan längst bak i svalget, och var väldigt försiktig så att du inte sväljer den eftersom den dels innehåller bakterier som suttit på dina tänder, men även en hel del toxiner som inte är bra att få ner i magsäcken. När tiden har passerat och du känner att du har nått alla tänderna i munnen med oljan, så kan du välja att spotta ut den i toaletten eller i ett papper. Undvik att spotta ut oljan i handfatet eftersom den kan koagulera och sätta stopp.

Direkt efter att du är klar, så ska du skölja munnen med vatten och sen borsta tänderna. Sammanfattningsvis är denna metoden relativt obeprövad och det hade behövt en hel del ytterligare forskning på området för att kunna påvisa om det dels ger den effekt som det pratas om, men också vilka hälsorisker det finns med att skölja munnen med kokosolja.

4. Peela med citron, apelsin eller banan

Att peela med fruktskal kan låta som ett riktigt hokus pokus när man hör det första gången, och man kan väl egentligen bemöta de tankarna med att det finns väldigt bristande forskning på huruvida detta stämmer. En studie från 2017 är baserad på forskning om vilken effekt en handfull olika citrusfrukter har när det kommer till att få vitare tänder, där forskarna kom fram till att skalen från en mandarin är det som ger bäst resultat av de olika citrusfrukterna. För att bära kraft så tycker vi att ytterligare forskning bör ske på området, samt att fler visuella resultat bör publiceras där man kan se skillnaderna.

Men för att skifta fokus till just hur man ska gå tillväga för att få vitare tänder med att peela fruktskal, så grundar sig iden i att fruktskal innehåller vissa syror och sammansättningar, där den som står i fokus just nu är d-limonene. Enkelt förklarat så skalar du exempelvis en citron och gnuggar skalet på dina tänder. Se till att nå alla tänderna som du vill ska få effekt, och fortsätt med detta i ungefär 2 minuter. När du är klar, är det viktigt att du sköljer munnen med vatten och därefter borstar tänderna.

Viktigt att ha i åtanke är precis de vi beskrivit ovan att mat och dryck som innehåller syror kan ha en nedbrytande effekt på emaljen och göra den skör. Om du skulle få ont i tänderna när du borstar dem efter att ha peelat med fruktskal, så rekommenderar vi att du omedelbart slutar med denna metoden.

5. Ät frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten

Att äta grönsaker och frukt är något som alltid har ansetts vara väldigt bra för den övergripande hälsan, så att det skulle vara bra även för munhälsan tvivlar vi definitivt inte på. Även om det inte finns några direkta studier på att just frukt och grönsaker är bra för tänderna och kan bidra till att göra dem vitare, så kan allt ätbart som innehåller en stor mängd vatten få igång salivproduktionen ordentligt, vilket hjälper till att hålla munnen ren från bakterier och tandsten. Detta är något som i sin tur bidrar till att tänderna håller sig vita. Även om det inte finns några vetenskapliga studier eller någon forskning på om just frukt och grönt bidrar till en bättre tandhälsa eller vitare tänder, så finns det snarlika efterforskningar som har gjorts kopplat till c-vitamin.

En studie som publicerades 2019 grundas i att intag av c-vitamin kan vara starkt bidragande till att reducera risken för tandlossning och att få en bättre munhälsa. C-vitamin har dessutom många andra hälsofördelar för resten av kroppen som exempelvis att bibehålla en bra ben- brosk och vävnadsstruktur. När det kommer till påverkan på tänderna, så handlar det mycket om att c-vitamin reducerar mängden tandsten som är en av bovarna bakom gula tänder.

6. Använd aktivt kol i olika former

Aktivt kol är en av de äldsta och mest beprövade metoderna för att bleka sina tänder hemma. Aktivt kol är känt för att ta bort fläckar och missfärgningar på tänderna, samt reducera mängden bakterier som finns mellan tänderna vilket också leder till en minskad nivå av tandsten. Den svenska benämningen är just aktivt kol, men den engelska översättningen charcoal är ofta något som används friskt över internet, på tandborstar och tandkrämstuber.

Aktivt kol kan komma i en rad olika former, där de vanligaste är i formen av tandkräm, tandpulver och munskölj. Har du en eltandborste från byno så har du inte bara möjligheten att få tandkräm med aktivt kol direkt hem i brevlådan, utan även vårt borsthuvud innehåller aktivt kol för att bidra till vitare och en fräschare mun.

Använder du en tandkräm med aktivt kol så applicerar du den på borsthuvudet precis som vilken tandkräm som helst. Optimalt är att ha 2 centimeter tandkräm på borsthuvudet för att säkerställa att alla tänderna får din beskärda del av tandkrämen, och att du borstar skonsamt. Anledningen till att man ska borsta försiktigt med aktivt kol är att tandkrämen är lite “skrovlig” och kan ibland ha en nedslipande effekt på tänderna. Själva whitening effekten från aktivt kol kommer från att tänderna får en lite porösare yta när de aktiva kolet oxideras, samtidigt som de blir en absorberande effekt från kolet som drar åt sig fläckar och missfärgningar på tänderna.

Använder man istället tandpulver så ska man vara ännu försiktigare med hur hårt man borstar och hur ofta man använder det. Anledningen är att det är betydligt mer kornigt än tandkräm och kan således slipa emaljen ännu mer, vilket kan göra tänderna gula i längden även om de blir vita i samband med behandlingen. Vill ni läsa mer om aktivt kol, hur det fungerar och få en mer detaljerad kunskap i ämnet, rekommenderar vi att ni läser vår artikel som är helt dedikerad till just aktivt kol och dess fördelar och risker.

7. Använd äppelcidervinäger

Något man kanske inte hör varje dag är att äppelcidervinäger kan bidra till vitare och fräschare tänder. Det handlar om att använda väldigt små mängder, där man optimalt gör det till en munskölj. För att dosera korrekt så är rekommendationerna att blanda 2 teskedar äppelcidervinäger med runt 1.7 deciliter vatten, och sen gurgla detta i 20-30 sekunder.

Viktigt att notera även här är att det finns risker med detta som med så mycket annat, och ytterligare forskning på effekten av äppelcidervinäger för tandblekning bör göras innan ett säkert besked kan lämnas. Det man ska ta med sig är att man kan skada emaljen och tandbenet med äppelcidervinäger, så om du får för dig att använda denna metoden rekommenderar vi att gör det i korta perioder och absolut inte allt för ofta.

Sammanfattning av de olika sätten man kan bleka tänderna hemma

Som vi nämnt ovan, finns det en rad olika huskurer för att bleka sina tänder på egen hand hemma. Om du ska använda dig av något av tipsen här ovan så rekommenderar vi att du pratar med din tandläkare om rådgivning innan i vad man ska tänka på. Ha också i åtanke att många av dessa metoderna behöver ha mer forskning för att kunna rekommenderas riskfritt. Det vi på byno rekommenderar är att du antingen bleker dina tänder hos tandläkare eller på skönhetsklinik, alternativt använder dig av vårt borsthuvud och tandkräm som innehåller aktivt kol.

LÄS MER

Tillbakadraget tandkött: Symptom och behandling

Tillbakadraget tandkött är säkert något du hört om ofta hos din tandläkare. Här beskriver vi varför man får det, hur man upptäcker det och hur man kan förebygga och behandla det mest effektivt.

Hur ska man borsta tänderna?

För att undvika hål, karies och tandlossning är det extremt viktigt att ta hand om sina tänder och borsta dem på rätt sätt. Läs våra tips och trix på hur du kan borsta dina tänder så bra som möjligt.

Historien om vipeholmsexperimenten

Vipeholmsexperiementen ses ofta som en skamfläck i Svensk historia, men den experimentella forskningen satte även Sverige på kartan inom tandvård. Läs mer om de hemska upplevelserna här.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.