Hål i tänderna, orsak och behandling

Stefan Andersson · 22 dec 2022

Hur uppstår hål i tänderna (karies)?

Hål i tänderna, även kallat karies, orsakas av socker och andra kolhydrater som bryts ner av bakterier i munnen. Då bildas syror och plack som i sin tur löser upp tandytan. Hål i tänderna uppstår oftast där det är svårt att hålla rent, som till exempel mellan tänderna. Karies utvecklas ganska långsamt men om det inte behandlas når bakterierna ända in till nerven i tanden som kan inflammeras.

Symptom på hål i tänderna

Karies i ett tidigt stadie känns inte men om hålet i tanden får fortsätta växa och bli djupare kan isningar eller ilningar uppstå i tanden. Om hålet är så djupt att det nått ända ner till nerven i tanden kan nerven bli inflammerad, då kan man även få tandvärk. Karies kan upptäckas som en rand eller en vit fläck på emaljen, men även som en mörkare fläck på tandroten. Om skadan inte är synlig för ögat upptäcks den med hjälp av röntgenundersökning.

Hur undviker man hål i tänderna?

För att minimera risken för hål i tänderna är det rekommenderat att:

  • Borsta tänderna med fluortandkräm 2 gånger om dagen, morgon och kväll.
  • Använd floss picks eller tandtråd varje dag för att rengöra mellan tänderna.
  • Försök att undvika småätande mellan större måltider. Undvik speciellt sockerrik föda som klibbar fast i tänderna.
  • Använd fluortillskott om det rekommenderas av din tandläkare eller tandhygienist.
  • Försök utöka salivproduktionen i munnen, som är bra för tänderna.
  • Om du lider av muntorrhet kan du ha ökad risk för hål i tänderna, rådfråga då din tandläkare eller tandhygienist hur du ska göra för att förebygga karies.

När ska man uppsöka vård för hål i tänderna?

Ta kontakt med din tandvårdsmottagning om du har tandvärk eller om du känner ilningar. Det är även viktigt att gå på regelbundna kontroller av tänderna, då kan hål upptäckas i ett tidigt stadie eller om det är ett hål på gång i någon tand. Då får du även personliga råd för hur just du ska minimera risken för hål i tänderna.

Behandling av hål i tänderna

Om ett hål i en tand behöver behandlas lagas det genom att din tandläkare tar bort den delen av tanden som har blivit skadad. Därefter ersätter man det borttagna tandmaterialet genom att laga tanden med ett annat material. När en tand lagas behålls vanligtvis så stor del som möjligt av tanden.

Den skadade delen tas vanligtvis bort av tandläkaren med hjälp utav en borr men ibland används ett medel som löser upp den skadade tandytan som sedan kan skrapas bort. Efter att ha tagit bort den skadade delen av tanden ersätts den med ett uppbyggande material, det kan till exempel vara plastkomposit, porslin eller i vissa fall guld. En behandling av karies går i regel fort och orsakar oftast inget obehag, du får även välja själv om du vill att tanden som ska lagas bedövas eller inte.

I vissa fall, om en mycket stor skada har uppstått kan hela tanden tas bort istället för att lagas.

LÄS MER

Varför får man tandvärk?

Tandvärk tenderar att uppstå om tänderna blivit skadade och en infektion har nått nerven i tanden. Här kan du läsa mer om varför man får tandvärk och vad du kan göra för att lindra smärtan.

Förkylningsblåsor, orsak och behandling

Förkylningsblåsor i munnen är väldigt vanligt. De består ofta av vita blåsor eller sår med en inflammerad ring runt om och brukar sätta sig på insidan av läpparna eller kinden. Lär mer om hur du kan behandla förkylsningsblåsor här.

Ilningar i tänderna och tips på hur du kan lindra det

Varför känner man ilningar i tänderna och vad kan man göra åt ilningar? Här beskriver vi vad det är som sker i munnen och bland tänderna, och försöker lista lite tips och trix på hur du kan lindra smärtan.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.