Frätskador på tänderna

Stefan Andersson · 26 maj 2021

Frätskador på tänderna

Symptom på frätskador på tänderna

Det är svårt att upptäcka frätskador på tänderna själv men i vissa fall kan man själv se att tanden blir mörkare, ändrar form och blir mattare, eller så kan man upptäcka frätskador genom ilningar och smärta i tanden.

Tanden blir mörkare och gulnar då ju mer emalj som fräts bort, ju mer lyser tandbenet igenom. I början av en frätskada uppfattas tandens yta som matt men den kan även vara blank, det är oftast först när emaljen slits ner mer som tandens form bli ojämn. Man känner oftast inte av en frätskada i början och därmed misstas den lätt för en missfärgning, ilningar och smärta kan dock komma om tandytan blir mer sliten.

Man kan få en frätskada på vilken tandyta som helst men de uppstår oftast i överkäken på insidan av tänderna.

När ska man uppsöka tandvård och hur behandlas frätskador?

Om man uppfattar symtom liknande det som nämns ovan och man misstänker att man fått en frätskada bör man kontakta en tandläkare eller tandhygienist. Om en stor skada har uppstått kan vård som tandkronor eller plastfyllningar behövas men till en början räcker det oftast med att följa rekommendationerna din tandläkare eller tandhygienist ger.

Vad orsakar frätskador på tänderna?

Sura ämnen löser upp och sliter ned tandens yttersta skikt, emaljen. Därmed orsakas frätskador av sura ämnen till skillnad från hål i tänderna som orsakas av bakterier. Det som avgör om en dryck eller föda kan ge frätskador är surhetsgraden och mängden syra den innehåller. Läskedrycker innehåller till exempel ofta olika syror för att förbättra smaken. Därmed kan även lightdrycker som innehåller sötningsmedel iställer för socker också ha en negativ inverkan på din tandhälsa. Ett annat exempel är apelsinjuice som innehåller mycket syra. Det finns dock drycker som ger ett naturligt skydd mot frätskador som till exempel mjölkprodukter.

Hur man dricker och äter påverkar också hur stor risken är för att få frätskador. Det är inte rekommenderat att hålla kvar sura drycker som läsk och apelsinjuice i munnen innan man sväljer, eller trycka med tungan mot tänderna efter att man ätit något surt då detta ökar den tid då tandytan är i kontakt med de sura ämnena. På grund av sura ämnens påverkan på tänderna är det rekommenderat att vänta lite med att borsta tänderna efter att man druckit något surt. Tandkrämer använder vanligtvis slipmedel som slipar mer än tänkt om tandytan nyligen blivit utsatt för syra. Det finns även syra inuti vår magsäck som påverkar tänderna negativt, därför har personer som lider av sjukdomar som gör att man får sura uppstötningar eller kräks en ökad risk för frätskador på tänderna.

Läker frätskador på tänderna?

Den tandvävnad som fräts bort på tänderna kan inte läka och kommer inte tillbaka. Däremot kan man se till att skadorna på tänderna inte blir värre genom att ändra sina vanor, ofta innefattande vad och hur man äter och dricker.

Hur undviker man frätskador på tänderna?

  • Skölj munnen med vatten efter att du ätit eller druckit något surt.
  • Vänta en stund med att borsta tänderna efter att du ätit eller druckit något surt.
  • Borsta inte tänderna mer än 2 gånger om dagen.
  • Använd en tandborste med ett mjukt borsthuvud.
  • Undvik tandkrämer med stora mängder slipmedel.
  • Stärk tänderna med fluorprodukter som fluortandkräm och munskölj.

LÄS MER

Varför får man tandvärk?

Tandvärk tenderar att uppstå om tänderna blivit skadade och en infektion har nått nerven i tanden. Här kan du läsa mer om varför man får tandvärk och vad du kan göra för att lindra smärtan.

Förkylningsblåsor, orsak och behandling

Förkylningsblåsor i munnen är väldigt vanligt. De består ofta av vita blåsor eller sår med en inflammerad ring runt om och brukar sätta sig på insidan av läpparna eller kinden. Lär mer om hur du kan behandla förkylsningsblåsor här.

Hål i tänderna, orsak och behandling

Hål i tänderna är aldrig roligt, men det är tyvärr något som kan hända även om du tar hand om dina tänder. Läs mer om vad som orsakar hål i tänderna, vad man kan göra för att förebygga det och vad man behöver göra om man fått det.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.