Första kvinnliga tandläkaren

Stefan Andersson · 26 maj 2021

Historian om den fantastiska Emeline

Emeline föddes i Danielson, Killingly, Connecticut år 1836, och blev 80 år gammal efter att hon gick bort 1916 i New Haven. En bra bit efter att hon hade gått bort, blev hon invald i Connecticuts Women’s Hall of Fame - något som närmare bestämt skedde 1994.

Nu kanske ni undrar, vem var egentligen denna Emeline, och hur var hennes liv? Det ska vi försöka berätta här. Emeline var den första Amerikanska kvinnliga licenserade tandläkaren, och har verkligen förtjänat sin plats i historien. Hon gick emot vad många i dåtiden trodde, att kvinnor inte skulle kunna bli tandläkare, där även hennes man var på listan. Emeline gifte sig vid 18 års ålder med Dr. Daniel Jones, och det var då hon tog efternamnet Jones. Daniel var tandläkare, och Emeline blev väldigt intresserad av makens jobb. Daniel Jones sa att kvinnor inte var ämnade för att arbeta som tandläkare, eftersom man inte ska ha de yrket om man har ”sköra och klumpiga fingrar”.

Emeline gick emot allas åsikter

Vi är väldigt glada över att Emeline gick emot vad hennes man och många andra tyckte, och fokuserade stenhårt på sin dröm om att bli tandläkare ändå. Eftersom Emeline inte kunde be sin man om att bara få vara med honom på jobbet, så fick hon arbeta med tandvård och tandlagning i smyg. Efter att hon lagat tänder och tagit hand om hundratals patienter utan att säga något till sin man, så kan man nog inte säga något annat än att han bliv imponerad av henne. Efter detta tilllät nämligen Emelines man henne att utföra arbete på några av hans patienter, och några år senare - 1859 - fick hon möjlighet att bli partner med Daniel i hans klinik.

I takt med att hon blev allt mer bekväm i sin roll på kliniken steg även hennes rykte, och hon blev en väldigt omtyckt tandläkare av alla i hennes närhet - och höjde parets klinik upp till skyarna. Tyvärr så gick Emelines man Daniel bort 1864, och Emeline stod då som ägare av en tandläkarklinik och var samtidigt ensamstående mamma till 2 barn. Detta hindrade dock inte henne från att fullfölja sin dröm, utan hon fortsatte jobba och lastade upp sin portabla tandläkarstol på närmaste tåg - och resta med sina barn mot Rhode Island, som ligger i östra delarna av Connecticut.

Efter att ha bott och jobbat där ett tag, så flyttade Emeline till New Haven, där hon öppnade ytterligare en framgångsrik tandläkarklinik. Denna drev hon i nästan 40 år innan hon bestämde sig för att gå i pension 1915, då hon var 78 år gammal.

Emeline fick extremt mycket lovord och priser under sin tandläkarkarriär - vilket sträckte sig över imponerande 60 år - vilket bara det är otroligt imponerande. För att ge några exempel på de hyllningar hon fick, många av dem som skedde efter hon hade gått bort - var att hon 1893 blev tillsatt i kvinnorådet på Columbian Dental Conference, som riktade sig mot hela världen som marknad.

Utöver detta, var hon invald i Connecticut State Dental Society 1883 och 1914, två år innan hon tyvärr gick bort, blev hon en extremt värdig medlem i den nationella tandläkarföreningen. Med det sagt, kan vi nog alla tänka tillbaka på hur mycket bra Emeline gjorde för oss alla, och hur hon satte tandvård på kartan och bevisade att alla kan utföra det, oavsett kön.

Tack Emeline, säger vi på byno!

LÄS MER

Tandvård i rymden

Visste du att tänder utsätts för enormt tryck uppe i rymden, och att man har stenhårda tandvårdstester för att komma in på astronautskolan? Läs mer om det här!

Tandvårdshistoria - Från dåtid till nutid

Mycket har hänt under historiens vingslag, och tittar man tillbaka långt bak i tiden, så har resan vi gjort mot bättre tandvård varit väldigt imponerande. Men, lika häftigt det var som att man för över 1,000 år sen redan använde tandborstar där borsten bestod av grishår, lika häftigt är det hur utvecklingen de senaste 100 åren har tagit fart. I denna artikeln får ni följa en tidslinje med viktiga händelser inom tandhälsa, där många länkar dessutom går ut till fullskaliga artiklar om de olika ämnena.

Den första afroamerikanska tandläkaren

Den första afroamerikanska tandläkaren stod verkligen för en viktig del i historiens vingslag. Läs mer om det här!

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.