Den första afroamerikanska tandläkaren

Maria Svensson · 26 maj 2021

Den första afroamerikanska tandläkaren

Tandvården var ett tag långt ifrån jämställd

Som förklarat i vår historiska genomgång, så blev tandvården modern först på 1700 talet. Under denna perioden så hade de afroamerikanska medborgarna väldigt svårt att få tandvård eller någon form av hjälp när de hade problem med sina tänder. Det var dessutom väldigt svårt att hitta tandläkare som var av afroamerikanskt ursprung.

Pionjärer inom sitt ämne

Det var först på 1800 talet, när 3 personer med stort mod och en enorm vilja beslutade sig för att ändra på detta. Dessa individers namn var George F. Grant, Ida Gray Nelson Rollins och Robert Tanner Freeman. De kom från bakgrunder man kanske inte riktigt tänker på när man hör tandläkare - en av dem var nämligen sömmerska och de andra två tidigare slavar. Att dessa fantastiska individer beslutade sig för att ta tag i historien och ändra den till det enda rättmätiga - nämligen lika möjligheter för alla - är något vi på byno är otroligt glada över.

Sömmerskan vi pratade om nyss känns i dagens historia igen som just Dr. Ida Gray Nelson Rollins, och hon var den allra första afroamerikanska kvinnliga tandläkaren. Hon blev klar och examinerad 1890, efter att ha studerat på Univeristy of Michican School of Dentistry. Tidigt i sin karriär började hon arbeta under en väldigt erfaren tandläkare som hade ett känt namn inom branschen, nämligen Dr. Jonathan Tagt, där hon samlade på sig erfarenhet som skulle lägga grunden för hennes framtida raketkarriär.

Efter att ha anskaffat sig tillräckligt med kunskap från sin utbildning och sitt arbete, beslutade sig Dr. Rollins för att flytta till Cincinnati, där hon tog nästa steg i historien och öppna en egen tandläkarklinik. Även här blev hon första afroamerikanska kvinnan som ägde sin egen klinik. Denna kliniken skulle dock inte komma bli hennes sista. Efter att ha gift sig med sin älskade, James Stanford Nelson 1895, öppnade hon ytterligare en tandläkarklinik i Chicago.

Ytterligare steg framåt i historien

Under kommande år blev Dr. Freeman, Dr. Grant och Dr. Rollins pionjärer och ihågkomna för allt fantastiskt de gjorde. En annan person som verkligen kom att bli ihågkommen för hans insats och som blev lite av en värdig arvtagare till de tidigare nämnda tandläkarna var Dr. Robert Lee. Dr. Lee var en Amerikansk tandläkare som kom från South Carolina, men kom sen att flytta till Ghana och blev både statsman och ambassadör till de afroamerikanska samfundet i Ghana och blev en stark förespråkare för tandvård i landet.

LÄS MER

Historien om vipeholmsexperimenten

Vipeholmsexperiementen ses ofta som en skamfläck i Svensk historia, men den experimentella forskningen satte även Sverige på kartan inom tandvård. Läs mer om de hemska upplevelserna här.

Tandvårdshistoria - Från dåtid till nutid

Mycket har hänt under historiens vingslag, och tittar man tillbaka långt bak i tiden, så har resan vi gjort mot bättre tandvård varit väldigt imponerande. Men, lika häftigt det var som att man för över 1,000 år sen redan använde tandborstar där borsten bestod av grishår, lika häftigt är det hur utvecklingen de senaste 100 åren har tagit fart. I denna artikeln får ni följa en tidslinje med viktiga händelser inom tandhälsa, där många länkar dessutom går ut till fullskaliga artiklar om de olika ämnena.

Första kvinnliga tandläkaren

Emeline Robert Jones var den första kvinnliga Amerikanska utbildade tandläkaren. Hon kort sagt revolutionerade tandvården med sin framåtanda. Läs mer om Emeline och hennes framsteg här.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.