Förkylningsblåsor, orsak och behandling

Stefan Andersson · 13 jun 2021

Förkylningsblåsor, orsak och behandling

Vad är förkylningsblåsor?

Afte (eller som det också kallas, förkylningsblåsor) är vita blåsor eller sår i munnen som ofta har en inflammerad ring runt om. Sådana blåsor eller sår kan förekomma på insidan av läpparna eller kinderna men även på tungan eller i gommen. Såren kan upplevas som mycket smärtsamma och kan påverka ens möjligheter att prata, äta och svälja. Oftast behöver afte inte behandlas utan läker inom en till två veckor. Vanligtvis ses inte förkylningsblåsor som en sjukdom utan mer som ett tecken på att något inte står rätt till i kroppen, som till exempel att man har en infektion.

Varför får man förkylningsblåsor?

Det är inte helt fastställt vad som orsakar förkylningsblåsor men flera olika faktorer har föreslagits som möjliga anledningar till att det uppstår, så som:

  • Man har bitit sig i tungan eller på ett annat känsligt ställe i munnen.
  • Man har brist på viktiga mineraler eller näringsämnen i kroppen.
  • Man är utsatt för stress.
  • Det är en bieffekt av allergier.
  • Mikrobiella faktorer
  • Immunologiska faktorer

Hur behandlar man förkylningsblåsor?

Om man har ett utbrott med afte så finns det olika hjälpmedel såsom speciella tandkrämer, munskölj och salvor för att lindra smärtan. Vanligtvis har ditt lokala apotek en avdelning för munblåsor där olika produkter finns. Eftersom brist på viktiga vitaminer eller näringsämnen har uppmärksammats som en potentiell anledning till att afte uppstår kan även vitamin och mineraltillskott hjälpa med att förebygga och behandla förkylningsblåsor, rådfråga din tandläkare eller på ett apotek.

LÄS MER

Hål i tänderna, orsak och behandling

Hål i tänderna är aldrig roligt, men det är tyvärr något som kan hända även om du tar hand om dina tänder. Läs mer om vad som orsakar hål i tänderna, vad man kan göra för att förebygga det och vad man behöver göra om man fått det.

Frätskador på tänderna

Frätskador på tänderna är vanligare än man tror, och det finns en rad olika livsmedel som vid första anblick kan verka oskyldiga men som är riktiga bovar när det kommer till dina tänder. Läs mer om frätskador och hur du kan behandla det här!

Varför får man tandvärk?

Tandvärk tenderar att uppstå om tänderna blivit skadade och en infektion har nått nerven i tanden. Här kan du läsa mer om varför man får tandvärk och vad du kan göra för att lindra smärtan.