Att använda floss picks & tandtråd

Maria Svensson · 26 maj 2021

Floss picks och tandtråd

För att hålla rent mellan tänderna där det är svårt att komma åt är det viktigt att använda floss picks eller tandtråd. Följ gärna våra tips från listan nedan.

Vad är floss picks?

Floss picks är helt enkelt tandtråd som är fäst i en bygel för att underlätta en enkel användning av tandtråd. Floss picks underlättar även åtkomst mellan tänderna långt in i munnen, som mellan kindtänderna.

Hur använder man floss picks?

Det är viktigt att använda rätt teknik för att undvika skador på tandköttet och säkerställa en god rengöring mellan tänderna, samma princip gäller för tandtråd.

Gör såhär:

  • Placera tråden mellan två tänder och ge ett lätt tryck samtidigt som du utför en sågande rörelse för att få ner tråden mellan tänderna.
  • När tråden är mellan tänderna, använd en liknande sågande rörelse medans du trycker tråden mot tandens kant och för tråden upp och ner längs tanden. Putsa på detta sätt tandens sidoyta.
  • Upprepa föregående steg på båda sidor mellan tänderna.
  • Fortsätt med samma teknik för att rengöra mellan varje tandpar. Skölj gärna av tråden innan du byter till nästa tandpar.
  • Det är även viktigt att rengöra längst ner vid tandköttet med samma teknik.

Använd inte ett för hårt tryck vid tandköttet för att undvika skador.

Varför ska man använda floss picks?

Floss picks kommer åt att rengöra i trånga utrymmen mellan tänderna där det ofta samlas matrester och plack. Floss picks är lättare och går snabbate att använda än traditionell tandtråd.

Hur många gånger kan man använda en floss pick?

En floss pick kan användas flera gånger, så länge tråden inte är skadad. För att värna om vår miljö rekommenderar vi att man försöker använda varje floss pick flera gånger, tills den är utsliten. Tänk på att skölja av din använda floss pick noggrant efter användning så håller den sig fräsch och kan användas flera gånger. Hur snabbt de slits beror på hur tätt användaren har mellan tänderna och hur ofta man använder tandtråd.

LÄS MER

Varför är fluor viktigt för tandhälsan?

Fluor är den absolut största faktorn till att munhälsan över världen har förbättrats så pass mycket. Fluor är ett giftigt ämne men är inte farligt i små mängder och bör användas vid tandborstning.

Hur ska man borsta tänderna?

För att undvika hål, karies och tandlossning är det extremt viktigt att ta hand om sina tänder och borsta dem på rätt sätt. Läs våra tips och trix på hur du kan borsta dina tänder så bra som möjligt.

Vilken typ av tandborste ska man välja?

Generellt har en eltandborste högre rengöringseffekt och tar bort mer plack men det är viktigt att välja en tandborste med ett litet huvud som kommer åt. Läs vad man ska tänka på här.

Alla texter och artiklar på byno.se är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras, dupliceras eller publiceras på andra sidor. Önskar ni använda några av våra texter, vänligen hör av er till hello@byno.se.